Minister ofrer rigspolitichef

Torsten Hesselbjerg stopper i jobbet som landets øverste politimand efter et år som årets hårdest pressede offentlige topchef.

Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg forlader sit job ved årsskiftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsten Hesselbjerg er en mand, som med egne ord arbejder hele tiden. Men selv om hans arbejdskapacitet er berygtet, har det tilsyneladende ikke styrket tilliden hos hans øverste politiske chef, justitsminister Brian Mikkelsen (K). Dertil har han gjort alt for mange sager alt for svære at håndtere for både ham selv og hans nærmeste medarbejdere og chefer.

Politireformen, som har vendt op og ned på dansk politi, skulle have været hans svendestykke. Men reformen, der blev planlagt under den nuværende konservative partileder Lene Espersen, kørte af sporet i sommer. Den blev afsporet af ganske almindelige mennesker, der er opdraget til, at når alt andet svigter, kan man altid ringe til politiet. Men de oplevede, at politiet ikke kom.

Indtil i foråret nød Torsten Hesselbjerg derfor politisk beskyttelse af den borgfred, der gjorde politireformen urørlig. Betjentene var brokkehoveder, der ikke var omstillingsparate. Og Torsten Hesselbjerg manede til tålmodighed og afviste de fleste problemer såvel som enkeltsagerne, som blev behandlet som det, de var: Enkeltsager.

Det kunne godt være, at der skete en fejl hist og pist. Men Hesselbjerg kunne blandt andet fremvise en række tal, der gav et billede af et politi, der samlet set blev stadigt mere effektivt. Hovedargumentet fra politichefen var, at responstal viste, at politiet aldrig har været bedre til at rykke ud. Borgerne kunne altså være helt rolige.

Og dog. Berlingske Tidende havde siden januar arbejdet på at afdække den 53-årige Pia Rønneis tragiske død sidste år. I artikler bragt fra 1. juni frem til i dag har avisen beskrevet, hvordan politiet havde en chance for at redde hende. I stedet endte hun sit liv ved Amagermotorvejens afkørsel 22, kørt i døden af en jaloux mand, hun engang havde haft et forhold til. Trods fire opkald fra et vidne rykkede politiet ikke ud.

Politiet kom ikke
På baggrund af sagen stillede Berlingske Tidende et enkelt spørgsmål: Kommer politiet, når du ringer?

Mange læsere svarede »nej«.

Og så fik Torsten Hesselbjerg et problem, han ikke kunne komme uden om, uanset hvor meget han arbejdede.

Sagerne væltede ind, og Berlingske Tidende lagde dem på et Danmarkskort, hvor tusinder af læsere i hele landet fulgte med i beretninger om det, vi i dag kender som »politisvigt«. Mange sager var ganske alvorlige. Så alvorlige, at politiforbundet på et møde 18. juni i Justitsministeriet på baggrund af Berlingske Tidendes kortlægning krævede en landsdækkende undersøgelse. En undersøgelse, der for første gang skulle give danskerne indtryk af, hvor ofte politiet ikke lever op til danskernes forventninger til etaten.

I Rigspolitiets eget blad ønskede Hesselbjerg sine 14.000 medarbejdere god sommerferie med et citat fra Grundtvig: »Har hånd du lagt på Herrens plov, da se dig ej tilbage«.

Det var hans måde at bede medarbejderne lægge måneders fortrædeligheder og problemer med at få den nye organisation til at virke bag sig.

Før Torsten Hesselbjerg selv havde sluppet en rapport om politisvigt i september, offentliggjorde Berlingske Tidende indholdet: Der var 300 sager, et antal, der sendte retspolitikerne i det højrøde felt. Det stod klart, at telefonbetjeningen af borgerne var katastrofal, og at der i mange tilfælde var tale om svigt af borgerne, der kunne relateres direkte til politireformen.

Svigtsagerne ville ikke gå væk, og på Christiansborg måtte forbløffede retspolitikere til at give reformen kunstigt åndedræt. Stolen rystede under Hesselbjerg. En rejse til Rio for skatteydernes regning gjorde det ikke lettere for hans arbejdsgiver, men Hesselbjerg holdt fast.

Med 843 mio. kroner i finanslovsforhandlingerne ville politikerne mane enhver tvivl om viljen til at investere i dansk politi i jorden. Det var mere end det dobbelte af det, reformen oprindeligt havde kostet. På Polititorvet blev den gave opfattet som lidt af et dødskys. For når nu pengene ikke længere var et problem, hvad var så?

I går svarede Brian Mikkelsen på det spørgsmål. Per 1. januar er Torsten Hesselbjerg ikke længere rigspolitichef.

Det har Berlingske Tidende afsløret

Mere fra Berlingske Tidende om politireformen