Minister for cybersikkerhed har aldrig anvendt en computer

Japans minister med ansvaret for landets cybersikkerhed og De Olympiske Lege forbløffer medlemmerne af parlamentet med sin uvidenhed.

Den japanske minister for cybersikkerhed har indrømmet, at han ikke har en computer. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Der er endnu mange, der ikke anvender computer i forbindelse med arbejde eller hverdagen. De fleste af disse personer er formentlig heller ikke ansvarlige for den nationale cybersikkerhed.

En af dem er dog.

Medlemmer af det japanske parlament var himmelfaldne, da Yoshitaka Sakurada i spørgetiden erkendte, at han ikke havde brug for computere, ligesom han virkede forvirret, da han blev stillet basale spørgsmål om emnet. Yoshitaka Sakurada er minister og har blandt andet ansvar for Japans cybersikkerhed.

»Jeg har drevet en selvstændig virksomhed, siden jeg var 25 år,« sagde ministeren. Har der været behov for computere, sagde han, »giver jeg en af mine ansatte ordre til at gøre det«.

»Jeg skriver ikke på computer,« tilføjede han.

Da et parlamentsmedlem spurgte, om landets atomkraftværker tillod ansatte at anvende USB-drev – hvilket er en almindeligt udbredt teknik, der af mange anses for at udgøre en sikkerhedsrisiko – syntes Sakurada ikke at forstå, hvad der var tale om.

»Jeg er ikke så godt inde i detaljerne,« sagde han. »Så hvad med at få en ekspert til at besvare Deres spørgsmål, hvis det er nødvendigt. Hvordan lyder det?«

Udtalelsen udløste øjeblikkelig kritik.

»Jeg kan næsten ikke tro, at en person, som aldrig har anvendt en computer, har ansvaret for cybersikkerheden,« sagde parlamentsmedlemmet Masato Imai, der tilhører oppositionen.

Et følsomt historisk emne

Selv inden udtalelserne i parlamentet, derfaldt midt på ugen, har Yoshitaka Sakurada vakt opsigt med sine forbløffende udtalelser. Sakurada har også ansvaret for afholdelsen af De Olympiske Lege i Tokyo i 2020, og i sidste uge skrev det store dagblad Asahi Shimbun, at Yoshitaka Sakurada »udviste en evne til at give forvirrende svar«.

Yoshitaka Sakuradas svar på spørgsmål om forberedelserne til De Olympiske Lege »viste en imponerende mangel på forståelse for helt grundlæggende problematikker i forbindelse med OL,« skrev avisen.

Ministeren forkludrede også sine svar på spørgsmål om, hvor meget OL vil koste, og hvorvidt der var indbudt nordkoreanske officials, og ofte måtte Yoshitaka Sakurada vende sig mod sine medarbejdere for at få hjælp, noterede Asahi Shimbun. Hans egen forklaring lød, at han ikke havde modtaget spørgsmålene på forhånd.

Tilbage i 2016 måtte Yoshitaka Sakurada undskylde en udtalelse om, at de såkaldte trøstekvinder – især koreanske kvinder, som oftest var blevet bortført og tvunget til at arbejde som sexslaver for den kejserlige japanske hær før og under Anden Verdenskrig – var »professionelle prostituerede«, og at offentligheden var blevet »voldsomt vildledt af propaganda, der omtalte dem som ofre«.

Denne kommentar faldt, en måned efter at Japan og Sydkorea havde bilagt en mangeårig strid om erstatninger til kvinderne. Emnet udgør den dag i dag et åbent sår i forholdet mellem de to lande.

Japans premierminister, Shinzo Abe, overdrog ansvaret for cybersikkerhed og De Olympiske Lege til Yoshitaka Sakurada i forbindelse med sidste måneds regeringsomdannelse.

Oversættelse: Lars Rosenkvist