Minister afslører: Skandalen i Forsvaret vokser

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Kontrollen med brugen af penge fra skatteborgerne er mere mangelfuld hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, end det hidtil har været fremme.

Det erkender forsvarsminister Trine Bramsen (S) over for B.T.

I starten af december kom det frem, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ved indkøb på vedligeholdelsesområdet har handlet i strid med reglerne.

Hele 54 af 64 projekter på dette område levede ikke op til basale krav om registrering, dokumentation og ikke mindst kontrol af indkøbene, lød det i redegørelsen fra Rigsrevisionen.

Formand for Statsrevisorerne Henrik Thorup offentliggjorde den kritiske rapport fra Rigsrevisionen.

Og han kaldte både resultaterne for 'chokerende', 'rystende' og det værste, han i sine 20 år som statsrevisor har været ude for.

Trine Bramsen reagerede på kritikken ved at sende et rejsehold til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses hovedkontor, der ligger i Hjørring.

Og allerede efter cirka en måneds undersøgelse ligger det fast, at skandalen med manglende kontroller er større end det, Rigsrevisionen kunne fortælle 6. december.

»Jeg kan ikke gå i detaljer med, hvad rejseholdet har fundet. Mange af tingene er først ved at blive undersøgt nu, for det er mistanker. Men det, jeg kan sige, er, at den bekymring, jeg havde inden jul, at kontrollerne var hullede flere steder end bare på vedligeholdelsesområdet, den er desværre blevet bekræftet,« siger Trine Bramsen.

Faktum er, at to tidligere ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at svindle med 1,8 mio. kr. til blandt andet nyt tag og renovering af et privat hus.

Og det kan altså slet ikke afvises, at den manglende kontrol betyder, at flere har begået svindel uden at blive opdaget.

(ARKIV) Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er kaldt i samråd om indkøbs- og regnskabsforholdene i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på Christiansborg, torsdag den 12. december 2019. Efter en svindelsag i 2013 lovede revisionschef, at der blev strammet på Forsvarets økonomistyring. I dag martrer en lignende svindelsag Forsvarsministeriet. Det skriver Ritzau, fredag den 13. december 2019.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

»Man skal have for øje, at der er tale om mange tusinde transaktioner, så derfor er det ikke noget, man bare kan komme udefra og få det fulde overblik over,« siger Trine Bramsen.

I alt mangler der svar på to spørgsmål.

Det første er dette:

Hvad er det præcis for ny brug af penge, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har ladet finde sted uden at kontrollere, om de er relevante og lovlige?

Trine Bramsen kommer med et konkret eksempel som svar.

»Det besværliggør, at der er lavet serviceaftaler, der gør, at hvis der blev slået græs i Haderslev, så har man meldt det ind til Ejendomsstyrelsen oppe i Hjørring, og så har man skullet kontrollere, om der er slået græs i Haderslev,« siger hun og tilføjer:

»Hele det setup har haft nogle mangler.«

Som B.T. søndag afdækkede, fik ministeriets økonomidirektør og to kontorchefer i oktober 2018 mail om hullerne i kontrollen.

Det andet spørgsmål er derfor dette:

Har ledelsen i Forsvarsministeriet været bevidste om, at mange transaktioner er gået igennem uden den nødvendige kontrol?

»Der er fulgt op på det her. Ifølge den information, jeg har fået, er der sat større arbejde i gang med at følge op på den manglende kontrol, efter man er gjort bekendt med det. Men det er så bare ikke sket i Ejendomsstyrelsen,« svarer Trine Bramsen.

Ind til videre er direktør for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Hans Jørgen Høyer ligesom ministeriets koncernstyringsdirektør, Per Pugholm Olsen, blevet fritaget for tjeneste grundet skandalen.

Hans J. Høyer. Arkiv/2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Bo Axelholm.

Som det har været fremme, udløb Høyers kontrakt i midten af  2019, og her fik han udbetalt 696.277 kr. som et såkaldt fratrædelsesbeløb.

Det skete, selv om han slet ikke fratrådte, men fortsatte i stillingen som øverste chef i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på en ny åremålskontrakt fra 1. november sidste år.

Trine Bramsen, er meldingen til dig, at den tjenestefritagede direktør fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse var informeret flere gange om, at der var huller i kontrollen?

»Ja, og han har igangsat nogle initiativer, der så bare ikke har været tilstrækkelige. Det står i hvertfald klart for mig,« siger hun.