Mette Frederiksen om kulturen på Borgen: Vi står med »kolossale udfordringer«, der skal løses nu

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier. Vi skal blandt andet forbi statsminister Mette Frederiksens indspark i debatten om Christiansborgs arbejdskultur og om det københavnske erhvervsliv.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gå i dialog med Folketinget om at »sanere« lovprogrammet, siger hun til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags nyhedsoverblik.

Efter en mandag med coronapressemøde og »et skamfuldt tweet« fra TV 2-korrespondent Simi Jan, byder tirsdagens historier om både erhvervsliv, mulig ny lovgivning og arbejdskulturen på Christiansborg. Og så er det senere i dag, at vi får svaret på, hvem landstræner Kasper Hjulmand har udvalgt til de kommende kampe i VM-kvalifikationen.

Men inden vi tager på hul på dagens vigtigste historier, tager vi en tur forbi de seneste coronatal:

Hvis du er mere til at lytte end til at læse, så tænd for denne podcast:

 

Følg Morgenposten på mobil

Mette Frederiksen vil gøre op med syg »kultur« på Christiansborg

I sommerferien skrev Berlingske en række artikler under titlen »Er arbejdskulturen på Christiansborg syg?«

Nu skal der gøres noget ved det.

I et interview med Politiken går statsminister Mette Frederiksen (S) nu ind i den diskussion, der ad flere omgange har været om arbejdskulturen på Christiansborg.

Ifølge statsministeren foregår dansk politik i et tempo, der er med til at forhindre, at regeringen såvel som de øvrige partier i Folketinget kan løse de største problemer i samfundet, siger hun til Politiken.

Man står med »kolossale udfordringer«, lyder det fra statsministeren, der derfor går ind i debatten nu.

Problemet er, at dansk politik foregår i et »tempo« og ud fra »logikker«, som direkte forhindrer regering og folketing i at levere »løsninger på samfundets største problemer«, mener Frederiksen.

»Den politiske debat på Christiansborg og i offentligheden afspejler ikke de underliggende udfordringer, som vi står overfor i dag,« siger hun til Politiken og fortsætter:

»Det er ikke kun skadeligt for arbejdsklimaet på Christiansborg, men også for borgerne og samfundet, som må leve med, at store strukturelle udfordringer ikke bliver løst tilfredsstillende,« siger Mette Frederiksen.

Ét sted, der ifølge Mette Frederiksen kan skrues ned, er størrelsen på det lovprogram, der hvert år offentliggøres ved det nye folketingsår. Det vil være klogt at reducere antallet af lovforslag, der skal behandles, siger hun i interviewet, der kan læses her.

Tirsdag har regeringen inviteret politiske med- og modspillere samt en række meningsdannere til konference i Fredericia om fremtidens Danmark. Her vil emnet også være på programmet.

Ny undersøgelse fra SMVdanmark viser, at 70 danske kommuner har bedre vilkår for virksomheder end København.»Lige nu er der mange, der taler om, at Københavns Kommune er en meget stor spiller, og at man ofte kan føle sig som den lille i kontakten med kommunen. Den følelse skal vi have lavet om på,« siger Sophie Hæstorp Andersen, der er kandidat til overborgmesterposten for Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

København får dumpekarakter i ny måling af erhvervsvilkår: »En skandale« og »pinligt«

Mange vil formentlig mene, at København byder på mange gode ting som Danmarks hovedstad – men for at finde de bedste erhvervsvilkår for små og mellemstore virksomheder skal vi helt til Herning, skriver Berlingske i dag.

På en liste over hvilke kommuner, der har de bedste vilkår, lander København på 71. pladsen ud af de 91 kommuner, der er med i opgørelsen fra interesseorganisationen SMVdanmark.

Mia Amalie Holstein, der er cheføkonom og politisk chef i selvsamme organisation kalder det »en meget præcis temperaturmåling« og noterer sig hovedstadens placering:

»Det er et problem: For hvad kunne man ikke udrette som metropol, hvis man også sørgede for, at alting spillede for erhvervslivet,« spørger hun.

Der er ikke mange måneder til, at Danmarks befolkning skal til urnerne for at stemme til kommunalvalget. Hvad Københavns to overborgmesterkandidater mener om placeringen, kan du læse her.

Mette Frederiksens drømmehold fra 2019 smutter en efter en – og de går en bestemt vej

Berlingskes politiske kommentator Bent Winther analyserer de jobskifter, der har været i Socialdemokratiet, siden de vandt folketingsvalget i 2019. Størstedelen af »inderkredsen« er nemlig ikke til at finde blandt statsministers Mette Frederiksens (S) nærmeste partikolleger, lyder det i analysen:

»Af den absolutte strategiske inderkreds omkring Mette Frederiksen fra 2019, er det i dag kun Martin Justesen – som dengang var afdelingschef og chef for kampagne i Socialdemokratiet og i dag er stabschef i Statsministeriet – og finansminister Nicolai Wammen tilbage. Wammen var dengang politisk ordfører for Socialdemokratiet i Folketinget.«

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gå i dialog med Folketinget om at »sanere« lovprogrammet, siger hun til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Senest har partisekretær for Socialdemokratiet Jan Juul Christensen meddelt, at han skal være Senior Vice President i Københavns Lufthavn. Det vakte også opsigt, da den daværende stabschef i Statsministeriet Martin Rossen skiftede job til vicedirektør i Danfoss.

Jobskiftene kan ifølge Bent Winther »ikke undgå at få konsekvenser for Socialdemokratiets forberedelser til næste valgkamp.«

Du kan læse analysen her.

Minister vil forbyde omvendelsesterapi – men frikirkeleder frygter at lov vil skabe »tankepoliti« og angriber et »spinkelt grundlag«

Nu til historien bag dagens rubrik, der kommer fra Kristeligt Dagblads forside og ikke findes online i skrivende stund.

Lørdag meldte beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) ud, at regeringen vil undersøge mulighederne for at forbyde omvendelsesterapi over for mindreårige – en praksis, hvor homo- og biseksuelle samt transpersoner forsøges »kureret«. Det skete, efter en undersøgelse fra Als Research så dagens lys.

Men ifølge generalsekretær i frikirkernes paraplyorganisation Frikirkenet Mikael Wandt Laursen dokumenterer rapporten ikke, at omvendelsesterapi er udbredt i Danmark. Han mener, at lovgivning vil være et forkert skridt:

»Hvis man vil lave lovgivning, kan jeg godt være nervøs for, hvad man vil lovgive imod. Er det imod en reorienteringsterapi, som vi næsten ikke kan finde eksempler på bliver anvendt her til lands, eller er det imod en så bred forståelse af ’omvendelsesterapi’, som rapporten viser eksempler på? Hvis det sidste er tilfældet, så kan jeg frygte, at en sådan lov ville skabe et tankepoliti, hvor vi ikke må have en holdning, der strider imod mainstreamsynet på seksualitet og køn,« siger han.

Til gengæld viser den, at det er svært for flere lgbt+-personer at begå sig i religiøse miljøer – og netop det bør kirkerne reagere på, mener Mikael Wandt Laursen.

Det sker i dag:

Politik: Regeringen afholder konferencen »Fremtidens Danmark« i Fredericia, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) deltager. Med undertitlen »Danmark kan mere«  byder på en række taler og workshops, og deltagerne vil blandt andre være repræsentanter fra erhvervslivet, civilsamfundet, arbejdsmarkedets parter, interesseorganisationer, uddannelsesinstitutioner samt politikere.

Samfund: Ved selvsamme konference – som DSR-formand Grethe Christensen desuden også deltager i – er Dansk Sygeplejeråd også til stede. Forbundet vil danne kæder på begge sider af den vej, hvor konferencen afholdes. Det skal gøre statsministeren og øvrige messedeltagere opmærksomme på konflikten.

Sport: DBU holder pressemøde, hvor landstræner for herrelandsholdet Kasper Hjulmand udtager landsholdet til de kommende tre VM-kvalifikationskampe mod henholdsvis Skotland, Færøerne og Isreal.