Mette Bock siger farvel til dansk politik: »Jeg har givet alt, hvad jeg har haft i mig«

LAs spidskandidat, Mette Bock, har ikke sikret sig en plads i Europa-Parlamentet. Hun peger på, at en medvirkende årsag til dette er, at hun ikke har ført en klimapolitik med »symbolpolitiske forslag«, der taler til vælgernes følelser.

Mette Bock, Liberal Alliances spidskandidat ved europaparlamentsvalget, får ikke en plads i Europa-Parlamentet. Her ses hun til Liberal Alliances valgfest.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

0 mandater.

Det blev resultatet for Liberal Alliance ved søndagens europaparlamentsvalg. Det betyder, at partiets spidskandidat, Mette Bock, som er nuværende kultur- og kirkeminister, er færdig i politik.

Men til trods for resultatet fortryder Mette Bock ikke at have ført den kampagne, hun har. Hun erkender, at hun som spidskandidat har et personligt ansvar for resultatet, men at der også er store bølger, som er svære at stå op mod – bl.a. måden at føre klimapolitik på.

»Vi erkender alle, at der er klimaudfordringer, men nogle synes, at det er symbolpolitiske forslag, der taler til følelserne, som er vigtige at få frem, men den opfattelse deler jeg ikke. Jeg synes, det er vigtigt at være realistisk,« siger hun.

Hun mener, at det i valgkampen har været populært at sige, at flyafgifter, forbud og restriktioner løser klimakrisen.

Mette Bock

»Hvis prisen så er, at jeg ikke kommer i parlamentet, så er det en pris, jeg er fuldstændig villig til at betale.«


»Vi mener i Liberal Alliance, der skal helt anderledes tiltag til, såsom isolering af vores boliger og at registreringsafgift på grønne biler skal fjernes. Det er investeringer, som giver nogle muligheder fremover. Det er det, der skal til, og ikke de der følelsesforslag, som alligevel ikke batter noget på den lange bane,« siger hun.

Hun fortæller, at hun kunne have gjort meget anderledes for at få flere stemmer. Men hvis prisen for at føre den klimapolitik, hun har ført, er, at hun ikke kommer i parlamentet, så er det en pris, hun gerne vil betale.

»Jeg fortryder ikke at have ført den klimapolitik, jeg har, selvom det nok havde været mere populært at tale med på nogle af de andre forslag, som er kommet. Men når man ikke tror på, at de andre forslag virker, så er det jo det, man må sige. Hvis prisen så er, at jeg ikke kommer i parlamentet, så er det en pris, jeg er fuldstændig villig til at betale. Så jeg fortryder ikke noget,« siger hun.

»Jeg har givet alt, hvad jeg har haft i mig«

Mette Bock ser det ikke som en ulempe, at hun har siddet som minister samtidigt med at hun har ført valgkamp til europaparlamentsvalget.

»Jeg har passet det, jeg skulle passe. Jeg har været rundt i alle hjørner af landet i de seneste uger i forbindelse med europaparlamentsvalgkampen. Jeg har fra start sagt, at jeg satsede fuldt ud på Europa-Parlamentet, så derfor var det enten det, ellers var jeg ude af politik,« siger hun.

Derfor har hun været forberedt på, at hun måske skulle vinke farvel til politik.

»Jeg har gjort det så godt, som jeg overhovedet kunne, og jeg har givet alt, hvad jeg har haft i mig, men danskerne synes ikke, at det er mig, der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet, og jeg har fuld respekt for vælgernes dom«.

Mette Bock har været kultur- og kirkeminister siden november 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Har du fortrudt at have stillet op til europaparlamentsvalget?

»Nej, slet ikke. Jeg ville rigtig gerne have været  i parlamentet, fordi jeg mener, vi går ind i nogle helt afgørende år. Jeg er ked af ikke at kunne bidrage til den udvikling, men så må jeg bidrage til samfundet på andre måder,« siger hun.

Hun fortæller, at hun nu skal tænke sig godt om og finde ud af, hvad fremtiden skal bringe.