Mens forhandlinger kører om tilbagetrækning, har central rapport samlet støv i V-ministers skuffe

En rapport, som dokumenterer, at personer med hårdt fysisk arbejde har færre år på arbejdsmarkedet, har samlet støv hos Beskæftigelsesministeriet. Det sker, til trods for at den har stor relevans i de nuværende forhandlinger.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers taler med Troels Lund Poulsen om udenlandsk arbejdskraft den 26. september 2018. Det kan give god mening at investere i jobindsatsen, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Men kommunerne skal fremover se nøje på udgifterne. Det skriver Ritzau lørdag den 3. november 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Ritzau Scanpix

Nedslidning har været et tilbagevendende buzzword i den offentlige debat gennem de seneste måneder. Men mens debatten har raset, og regeringen har sat sig til forhandlingsbordet om tidligere tilbagetrækning, har en yderst relevant rapport ligget i skuffen hos Beskæftigelsesministeriet.

Det har den angiveligt gjort siden december uden at se dagens lys.

Rapporten er udfærdiget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og dokumenterer, at personer med fysisk hårdt krævende arbejde i gennemsnit har en femtedel færre produktive år på arbejdsmarkedet. Den 64 sider lange skrivelse skulle ifølge Altinget have ligget til gennemsyn hos Beskæftigelsesministeriet siden december.

»Lugter i mistænkelig grad af misbrug«

Beskæftigelsesministeriet oplyser til Berlingske, at rapporten er oversendt til Folketinget torsdag aften. I en artikel hos Altinget langer et af Socialdemokratiets medlemmer af Beskæftigelsesudvalget Mattias Tesfaye imidlertid ud efter regeringen for at have syltet central information.

»Det er helt nye tal for os. Og jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er blevet lagt frem, når vi er i et forhandlingsforløb. Det lugter i mistænkelig grad af misbrug af vores fælles embedsapparat,« siger han til det politiske medie.

Tesfayes udmelding kommer i kølvandet på et omdiskuteret pressemøde, hvor Venstre i forrige uge fremlagde oplysninger fra ministerielle embedsværk. Det handlede imidlertid ikke om fordelene ved regeringens egen politik. Konkret havde tre Venstre-ministre foretaget beregninger, som skulle illustrere konsekvenserne, hvis en rød regering havde haft regeringsmagten de senere år. Det ville ifølge de tre ministre have skabt omfattende udfordringer på udlændingeområdet.

Sagen har efterfølgende fået fagforeningen Djøf, der repræsenterer mange af landets embedsmænd, til at efterlyse en reel spærretid for, hvornår embedsfolk kunne blive bedt om at regne på oppositionens politik.

Forhandlingsrelevant

Tilbage ved rapporten fra NFA er Mattias Tesfaye ikke i tvivl om, at informationen burde have indgået i de nuværende forhandlinger om tidligere tilbagetrækning. Den samme konklusion når professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet Peter Hasle frem til.

»Det bekræfter, at der er et nedslidningsproblem, som især gør sig gældende for beskæftigede med hårdt fysisk arbejde. Rapporten handler jo åbenlyst om den problemstilling, som man diskuterer, så den burde selvfølgelig forelægges i forhandlingerne,« vurderer han til mediet.

Over for Altinget har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) tidligere lagt vægt på, at han ikke har været bekendt med rapporten.

»Jeg kan forstå på embedsværket, at der har været stillet en række spørgsmål til NFA om rapporten, som ministeriet har fået svar på så sent som i forrige uge. Når det er sagt, så er det ikke optimalt, at verificeringen og offentliggørelsen af en rapport har været så længe undervejs, og det vil jeg gerne beklage,« skriver ministeren i en mail til Altinget.