Medie: Britta Nielsen blev anholdt med skjulte kreditkort og 300.000 kroner i kontanter

Foto: Phill Magakoe/Ritzau Scanpix

Intet mindre end 300.000 kroner blev beslaglagt, da 64-årige Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika den 5. november.

Under anholdelsen blev flere høje bundter med pengesedler nænsomt lagt på spisebordet i den hotellejlighed, hvor den mistænkte, forhenværende ansatte i Socialstyrelsen skjulte sig.

Det viser en video, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

I videoen ser man, hvordan en sydafrikansk betjent tæller de mange kontanter, mens Britta Nielsen står ved siden af og kigger på.

På tidspunktet hvor videoen blev optaget, havde Britta Nielsen været eftersøgt i hele verden i omkring en måned - mistænkt for at have svindlet sig til 111 millioner kroner gennem sit arbejde i Socialstyrelsen.

Det var sedler i den sydafrikanske valuta, rand, som Britta Nielsen havde på sig under anholdelsen. Det konfiskerede beløb svarede til godt 300.000 danske kroner, skriver TV 2.

Betjenten i videoen peger på bordet og spørger:

»Må jeg skrive ned i den sorte bog?«

Britta Nielsen svarer »selvfølgelig« og forholder sig ellers tavs under resten af den 27 sekunder lange video.

Ifølges TV 2s dokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, hævede Britta Nielsen et beløb svarende til en halv million kroner kort før sin anholdelse.

Pengene var 'til hverdagsudgifter', lyder forklaringen, der er gengivet i dokumenterne.

Britta Nielsen fortæller, at hun for eksempel betalte over 100.000 kroner til mellemmænd, der hjalp hende med at skaffe kontanter og arrangere overnatninger, mens hun var eftersøgt.

Ifølge hendes forklaring betalte hun mellemmændene for at hjælpe hende med at undgå den danske presse.

De mange kontanter var svære at gemme, da politiet bankede på hendes dør i Johannesburg i Sydafrika. Alligevel forsøgte Britta Nielsen at gemme kreditkort under en bunke chips i et Pringles-rør.

Det fortæller sikkerhedsvagten Richard, der var til stede under anholdelsen, til TV 2.

»Der var helt sikkert mere end ti kreditkort. Hun havde lagt chips på toppen af kortene, så vi skulle tro, at der kun var chips i røret,« siger Richard, som af hensyn til sin sikkerhed, kun står frem med fornavn.

Men de mange kreditkort blev fundet, og Britta Nielsen var derfor nødt til at forklare, hvorfor de var dækket af Pringles chips. Hun sagde derfor til betjentene, at det var sådan, hun opbevarede ting, husker Richard.

Sikkerhedsvagten fortæller, at han opfattede hendes som meget påvirket af situationen. Han beskriver hende som 'helt traumatiseret', og fortæller, hvordan han var nødt til at hente vand til hende flere gange.

Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, har dog flere gange understreget, at hun ikke var på flugt.