Mangel på sygeplejersker kan blive kritisk, hvis smittetallet stikker af i de kommende uger

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan mangel på personale blive kritisk, såfremt smittetallene stiger. »Vi kigger ind i en meget vanskelig situation,« siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Mangel på hospitalspersonale, især sygeplejersker, kan blive et problem i de kommende uger, såfremt smittetallene for covid-19 fortsat stiger, vurderer Sundhedsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dyster læsning.

I et notat med titlen »Udfordring af sygehuskapaciteten i efterår og vinter 2021/2022«, som blev offentliggjort fredag, vurderer Sundhedsstyrelsen, at behandlingen af patienter smittet med covid-19 og andre luftvejsinfektioner på grund af mangel på personale kan blive kritisk. I hvert fald hvis man ikke med en række tiltag formår at lægger en dæmper på udbredelsen af smitten.

»Sygehusene (...) er ganske betydeligt udfordret på kritiske personaleressourcer, særligt på sygeplejerskeområdet, og (...) vi forventer, at disse udfordringer vil bestå over vintersæsonen,« skriver Sundhedsstyrelsen i notatet.

Det er ikke kun ubesatte sygeplejerskestillinger, som skaber problemer for sygehusene.

»Efter konflikten på sygeplejerskeområdet er det blevet tiltagende vanskeligt eller umuligt for sygehusene at indgå aftaler om ekstraarbejde, som normalt er et vigtigt redskab til at håndtere perioder med øget pres. I flere regioner er eksisterende aftaler herom varslet opsagt, ligesom sygeplejersker fra de strejkeramte afdelinger skal afvikle deres ferie inden årets udgang,« hedder det i notatet.

Den pessimistiske vurdering kommer ikke bag på Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

»Det er forventeligt, når vi ved, hvor hårdt presset sundhedsvæsenet i forvejen er. Når smittetallene stiger, som de gør i øjeblikket, så kigger vi ind i en meget vanskelig situation,« siger Grete Christensen, der tidligere på året stod i spidsen for en strejke, som skulle sikre sygeplejerskerne en højere løn.

Konflikten gav ikke sygeplejerskerne det ønskede resultat, men har til gengæld skabt lange ventetider på behandlinger i sygehusvæsenet.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er enig med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at mangel på sygeplejersker kan blive kritisk, hvis coronatallene stiger i den kommende uger. »Vi kigger vi ind i en meget vanskelig situation,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

»Vi har længe befundet os i en kritisk situation. Vi har tæt på 5.000 ubesatte sygeplejerskestillinger i et sygehusvæsen med 55.000 til 60.000 sygeplejersker. Hver anden stilling, som bliver slået op, bliver ikke besat, og i hovedstadsområdet er det to ud af tre stillinger. Det er voldsomt, og det er tydeligt en række steder, at tingene ikke hænger sammen, så jeg er helt enig i Sundhedsstyrelsens vurdering,« siger Grete Christensen.

Nej til ekstra arbejde

I flere regioner har lokale afdelinger af Dansk Sygeplejeråd opsagt deres aftaler med regionerne om ekstra arbejde, og det lægger yderligere pres på sygehusvæsenet.

Er det rimeligt, at Dansk Sygeplejeråd opsiger disse aftaler i en kritisk situation, hvor hospitalerne kan blive belastet af pandemien?

»Det er nødvendigt at kigge på begrundelserne for, at aftalerne er blevet opsagt, og at man samtidig er opmærksom på, at Dansk Sygeplejeråds lokale afdelinger er villige til diskutere nye aftaler med regionerne.«

Men er det rimeligt at opsige aftalerne på nuværende tidspunkt?

»Der har været rigtig meget brug for sygeplejerskerne i lang tid, og mange af dem har brugt mere tid på deres arbejdsplads end det, de er ansat til. Det er svært at lave en rimelighedsbetragtning lige nu. Man må også kigge på rimeligheden den anden vej rundt i forhold til det arbejdspres, der i mange år har været lagt over på sygeplejerskerne.«

Handler det om penge?

»Det er i hvert fald manglende penge, som har gjort, at rigtig mange sygeplejersker har sagt op, og jo flere der siger op, jo vanskeligere bliver det at få en fornuftig hverdag på hospitalerne, fordi der er så mange ubesatte stillinger. Sygeplejerskers lave løn er helt klart den primære årsag til, at det er gået i hårdknude,« siger Grete Christensen.

Hospitaler melder ikke om krise

Ude på hospitalerne melder man ikke her og nu om problemer. TV 2 bad fredag to hospitaler i Region Hovedstaden, hvor coronasmitten har taget allerhårdest fat – Hvidovre Hospital og Bispebjerg Hospital – om en vurdering af situationen.

Ingen af hospitalerne melder om problemer på nuværende tidspunkt. Det skyldes blandt andet, at man er blevet bedre til at behandle covid-19, og at patienterne er mindre syge end tidligere.

Den største udfordring er ikke stigende smitte- eller indlæggelsestal, lyder det fra Thomas Benfield, professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

»Vores store problem er i virkeligheden, at vi ikke har så mange sygeplejersker og ikke kan rekruttere nye,« siger Thomas Benfield til TV 2.