Lovforslag gør det strafbart ikke at oplyse nære kontakter

Fra i dag bliver det en realitet med A- og B-borgere i Israel. Ifølge forskere er det ikke nok at vaccinere 60-70 procent, andelen skal op på 90.

Regeringens forslag til epidemiloven vil gøre det strafbart ikke at oplyse nære kontakter, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til søndagens overblik. For kun en uge siden mødtes danskerne ude på isen i bidende frost og sol, men et heftigt temperaturskifte bringer os nu frem mod en smule forårsfornemmelser.

I dag skal det handle om fremtidens magtfordeling i Dansk Folkeparti, men selvfølgelig også om coronavirussen og vacciner. I Israel sætter myndighederne eksempelvis alt ind på at gøre det surt for dem, der nægter et stik i armen.

Allerførst kommer dog en status på coronasituationen her til lands, som den ser ud netop nu.

Lovforslag gør det strafbart ikke at oplyse nære kontakter

I forslaget til den nye epidemilov vil regeringen gøre det strafbart, hvis borgere nægter at oplyse, hvem deres nære kontakter er. Det får kritik af eksperter – og et flertal uden om regeringen kræver forslaget ændret, skriver Politiken.

»Du skal designe en lov, så du også er tryg ved, at din værste fjende bruger den. Det er jeg ikke her«, siger lektor Ayo Næsborg-Andersen, som forsker i persondataret på Syddansk Universitet. Der sættes nemlig ikke klare grænser for, hvornår de indsamlede oplysninger skal slettes, lyder kritikken.

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, vil på baggrund af Politikens afdækning af sagen stille et ændringsforslag til loven – der ellers skal sendes til afstemning tirsdag den 23. februar. Samme melding kommer fra Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Konservative, SF og Liberal Alliance. De vil sikre, at hvis den omstridte paragraf, der gør det strafbart for borgerne at tilbageholde oplysninger, aktiveres, kræver det, at Folketingets udvalg sanktionerer det.

Han burde eje mere end 100 millioner kroner, men de er forduftet. Hvor blev de af?

Den danske designvirksomhed GUBI er rammen om et »højkonfliktfyldt« familieopgør – og nu er den ene af GUBI-stifternes sønner gået konkurs – kun få år efter at han fik et trecifret millionbeløb for sin andel af virksomheden. Det skriver Berlingske.

I foråret 2018 blev virksomheden solgt, og det var især storebror, Jacob G. Olsen, der fik den primære fortjeneste og blev milliardær. To år forinden havde han nemlig købt sin lillebror, Sebastian Gubi Olsen, ud. Nyheden om salget fik brorens ekskone, Teresa Angelica Gubi Olsen, til at kontakte en advokat.

Hun havde nemlig ikke hørt, at eksmanden skulle være blevet 100 millioner kroner rigere i den periode, hvor de var ved at dele boet.

Skifteretten gav hende i december 2020 ret i, at eksmanden havde skjult mere end 100 millioner kroner fra hende, men to dage før afgørelsen havde Sebastian Gubi Olsen erklæret sig selv konkurs.

Sebastian Gubi Olsen er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelser, og Jacob G. Olsen har ikke ønsket at udtale sig.

Hvor var de mange millioner kroner forduftet hen? Læs hele historien her.

Jyske læger misbrugte covid-19-vacciner: »Det er bare ikke en ordentlig og acceptabel adfærd«

Den 22. januar skulle en række beboere på et plejehjem i Grindsted vaccineres mod coronavirus. Men dagen fik en skæv start, for da lægen, der skulle vaccinere, ankom til stedet, insisterede han på, at han og hans folk skulle vaccineres først. Det skriver Berlingske.

»Lægen X og medarbejdere startede med at blive vaccineret, da det ifølge X var deres ret, når de stillede op og brugte deres tid på at vaccinere. Vi konfronterede ham med, at der måske ikke var vacciner nok, men det var hans ret, at de blev vaccineret,« fremgår det af et referat fra en embedsmand i Billund Kommune.

Det er ikke det eneste eksempel på, at vaccinekøen ikke er blevet overholdt. I Varde ville en læge have den sidste dosis vaccine med til sin oldemor, ligesom to eller tre læger benyttede en pause til at vaccinere hinanden, samt en af deres ægtefæller.

Læs hele historien her.

DF har oversolgt aftale om flygtninge

Dansk Folkeparti solgte paradigmeskiftet som en historisk sejr, men to år efter og med afsæt i de reelle tal kalder kritikere aftalen »oversolgt«. Det skriver Jyllands-Posten.

Tal, som JP har fået oplyst af Udlændingestyrelsen, viser, at effekten er stik imod intentionen. I 2018 mistede 455 flygtninge deres opholdsgrundlag i Danmark. Efter paradigmeskiftet faldt tallet til 238 i 2019, og sidste år var tallet 245.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, siger til Jyllands-Posten, at det er den Socialdemokratiske regerings skyld, at paradigmeskiftet ikke har virket.

»Det er helt klart mit indtryk, at regeringens fokus er et helt andet sted. De skal lave en systematisk indsats for at kulegrave opholdstilladelser og se, hvilke der kan inddrages, hvis paradigmeskiftet skal virke. Den dedikation skal komme fra toppen,« siger han.

Når Israel i dag åbner samfundet, afhænger rettigheder og privilegier af, om man er vaccineret

Søndag åbner Israel store dele af økonomien – efter måneders nedlukning. Men det er ikke alle borgere, der får lige meget glæde af det. De, der er blevet vaccineret, får i vid udstrækning lov til at benytte sig af fitnesscentre, hoteller, svømmebade, kulturtilbud osv. Men de, der ikke kan fremvise et grønt vaccinepas, må blive hjemme.

Hele befolkningen kan besøge shoppingcentre og gå på museer, men en række fritids- og kulturtilbud er altså forbeholdt de vaccinerede.

Det er især ultraortodokse og arabiske minoriteter, der ikke er blevet vaccineret, og det gør den politiske debat om tiltagene ekstra betændt.

Læs hele historien her.

Det sker i dag:

Die Zeit fylder 75 år

Den tyske avis Die Zeit fylder 75 år. Da Tyskland lå i ruiner efter Anden Verdenskrig, gav den amerikanske besættelsesmagt tilladelse til, at tyske udgivere og journalister kunne sende en ugevis på gaden. Det blev Die Zeit, der udkom første gang den 21. februar 1946.

Tennisstjerner dyster om trofæ

Novak Djokovic og Daniil Medvedev dyster om trofæet ved årets første Grand Slam-turnering under Australian Open i Sydney. Det sker fra klokken 9.30 dansk tid.