Lomborg håber på topmøde-fiasko

En fiasko under klimatopmødet kan blive til klimaets bedste, mener Bjørn Lomborg, der forbereder stor kampagne i København.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljøstatistikeren Bjørn Lomborg retter nu skytset mod COP15 - det store FN-klimatopmøde, der bryder løs i København fra på mandag.

-Klimatopmødet i København kommer til at ende med endnu en tom politisk erklæring. Det, der ligner en fiasko, kan faktisk være til gavn for klimaet, men kun hvis verdens ledere indser at strategien med dramatiske og øjeblikkelige CO2 nedskæringer er for dyr og politisk umulig, lyder det fra Bjørn Lomborg.

Samtidig annoncerer han en ganske opsigtsvækkende informationskampagne, som kommer til at præge dele af det københavnske bybillede under topmødet.

På store bannere i byens centrum, på videoer i metroen og på postkort vil han sammen med sin tænketank under Copenhagen Business School, Copenhagen Consensus Center, annoncere følgende hovedbudskab:

”I stedet for at bruge flere hundrede milliarder dollars om året på at forsøge at mindske udledningen af CO2, bør vi øge udgifterne til forskning og udvikling af grøn energi – op til 0,2 % af den globale BNP, eller 100 milliarder dollar - halvtreds gange, hvad verden bruger nu, men stadig kun halvdelen af prisen på Kyoto aftalen."

Kampagnen er ifølge tænketank-direktøren målrettet deltagerne i COP15.

Copenhagen Consensus Center finansieres via et årligt statsbidrag på 2,5 mio. kr. og hører under Miljøministeriets budget.

I det hele taget er den selvudråbte skeptiske miljøforkæmper ganske meget om sig i disse dage.

I den aktuelle udgave af det store og indflydelsesrige amerikanske tidsskrift Time, der før har udnævnt Lomborg til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer, uddyber han således sine synspunkter om COP15 i en sidestor kronik.

Bl.a. skriver han:

"...lad os ikke begræde et forfejlet københavnstopmøde. Hvis vi seriøst ønsker at håndtere global opvarmning har vi brug for handling, som faktisk gør godt - i modsætning til tomme aftaler og moralsk stillingtagen, som bare føles godt."

Læs mere her.