Loft over ventetid på skadestuen

Danskerne skal maksimalt vente fire timer på behandling ved akut sygdom på f.eks. skadestuen, mener Lægeforeningen. Bred politisk opbakning.

Her venter Ida Jensen med hendes mor Dori Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen

Det skal være slut med at vente i timevis på at blive tilset for en blodforgiftning, en lungebetændelse eller en brækket hofte på landets akutmodtagelser, skadestuer og vagtlæger. På vegne af patienterne – og med opbakning fra Christiansborg – kræver Lægeforeningen klare mål for den behandling, danskerne får i den akutte del af sundhedsvæsenet.

Lægerne vil bl.a. lægge loft over behandlingstiden, så der højst må gå fire timer, fra en patient henvender sig til vagtlæge eller skadestue, til patienten er færdigbehandlet. Det sker efter inspiration fra England, som er foregangsland på akutområdet. Her har myndighederne indført en fire-timers grænse, som nu opfyldes i 98 procent af alle patientforløb.

Det har ført til forbedringer på hele akutområdet: »Vi vil gerne engagere politikerne i akutområdet. Konkrete mål kan være et af midlerne til forbedringer på akutområdet,« siger Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen.

På Christiansborg modtages udspillet positivt. Venstre, Socialdemokraterne og SF er begejstrede for ideen om et loft over ventetiden. Også sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er positiv:

»Jeg giver medvind til Lægeforeningens udspil på det her område. Men jeg vil ikke lægge mig fast på en garanti på fire timer, uden at jeg har fast grund under fødderne. Jeg vil først se noget faglig indikation for, at der er en fordel i det,« siger han.

Danske Regioner er klar til at arbejde videre med forslaget:

»Der er plads til forbedringer. Jeg ville godt turde sætte tidsmål, men vi skal passe på ikke at lade os styre af uret. Kvaliteten er vigtigere end spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om 3,5 eller 4,5 timer,« siger Ulla Astman (S), formand for regionernes sundhedsudvalg.