Løkkes franske indpisker

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, har rejst vidt omkring for at tromme statsledere til København - og ifølge diplomater overtalte han også verdens mægtigste mand til at møde op i næste uge, hvor Elysée-palæet har lovet at twitte direkte fra forhandlingerne.

Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy (th.) har tilsyneladende overtalt USAs præsident, Barack Obama (tv.) til at deltage i den vigtige sidste del af klimatopmødet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS/BRUXELLES: Over hundrede stats- og regeringschefer har nu meldt deres ankomst til København, og er der én af sine kolleger, som Lars Løkke Rasmussen særligt kan takke for at have pisket folk til den danske hovedstad, må det være Nicolas Sarkozy.

Den franske præsident har rejst vidt omkring for at tromme så mange af klodens vægtigste politikere til klimatopmøde i håb om at øge chancerne for en bindende aftale.

Og Sarkozy lagde sig som den eneste åbent ud med selveste Barack Obama, da verdens mægtigste mand annoncerede, at han ville komme i begyndelsen af topmødet - og ikke mod slutningen som de øvrige stats- og regeringschefer.

»Det vil være svært at lave et topmøde via mellemmænd, og jeg ønsker navnlig ikke, at det skal være uhøfligt over for danskerne og de 60 øvrige stats- og regeringschefer, der allerede har givet tilsagn om at deltage i konferencen,« sagde Sarkozy.

Det og yderligere udmeldinger fra Sarkozy var ifølge højtstående diplomatiske kilder i Bruxelles, som Berlingske tidligere har beskrevet det, i høj grad med til at presse USAs præsident.

Omvendt af TV-vært

Det stod ellers ikke just skrevet i stjernerne, at energibundtet Sarkozy skulle gøre karriere som grøn topmøde-indpisker.

Da han et lille år inden præsidentvalget i 2007 udgav sin kampagnebog »Témoignage« (Vidnesbyrd) indeholdt den kun to vage paragraffer om miljø. Og da han nogle måneder senere holdt tale for officielt at annoncere sit kandidatur til landets mest magtfulde embede, var der slet ingen grønne ord.

Faktisk skal man helt frem til december 2006, før Sarkozy begyndte at tage klima og miljø rigtig alvorligt. Det skyldtes den populære TV-vært og globetrotter Nicolas Hulot, der ganske enkelt truede med selv at stille op til præsidentposten, hvis ikke kandidaterne utvetydigt bakkede op om hans såkaldte »økologiske pagt«.

Og det fik både Sarkozy og en lang række andre franske toppolitikere til at skrive under på, at de ville »gøre kampen mod klimaændring og bevarelsen af den biologiske mangfoldighed til de større bestemmende faktorer for offentlig handling«.

Bundet af sit løfte indbød Sarkozy efter sin valgsejr virksomheder og miljøorganisationer til et stort anlagt »miljøtopmøde«, der førte til et officielt fransk mål om at reducere CO2-udslippet til en fjerdedel i 2050.

Og det var noget, man kunne mærke på den danske ambassade i Paris.

»Lige pludselig er der blevet åbnet for en vandhane,« sagde eksportrådgiver Ann Bouisset, da hun i foråret 2008 var vært for et succesrigt eksportseminar for danske virksomheder med speciale i vedvarende energikilder, der indtil da ikke rigtig havde haft det franske marked på radaren.

Afrikansk formøde i Paris

Udover at få så mange politiske sværvægtere som muligt til at troppe op i København har Sarkozy forsøgt at bryde isen mellem nord og syd i klimaspørgsmålet.

Navnlig har han besøgt Brasiliens præsident Luiz Inacio Lula da Silva og tilbudt, at 20 procent af de kreditter, som rige lande de første tre år giver fattige lande for at bekæmpe klimaforandringerne, skal gå til bevaring af skove.

Sarkozy slog i efteråret desuden til lyd for et for-topmøde inden København i håb om at knække nogle af de mange hårde nødder på forhånd, men forslaget fandt ikke tilstrækkelig genklang internationalt. I stedet har han ifølge fransk presse sat lederne af landene i Congo-bassinet - verdens næststørste tropiske regnskovsområde - stævne i Paris 16. december i håb om at få dem til at enes om én fælles forhandlingsposition. Derudover er Indonesiens præsident, Susilo Bambang Yudhoyono, hvis land grundet massiv skovhugst er verdens tredjestørste CO2-udleder, inviteret til samtale i Elysée-palæet 14. december for en sidste peptalk à la française forud for rejsen til København.

Og de, der ikke vil lege med i Bella Center, risikerer at blive udstillet, for Elysée-palæet har ladet forstå, at den franske præsident vil twitte direkte fra forhandlingerne på Amager.