Løkke stoppede kulegravning af vagtlæger

Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation, PLO, retter et frontalangreb på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sagen om vagtlægerne: Løkke standsede et servicetjek, der skulle bane vej for forbedringer af ordningen.

Den hårdt udskældte vagtlægeordning kunne have været forbedret allerede fra sidste år. Men helt tilbage i august 2007 blev Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation stoppet i deres arbejde af daværende sundhedsminister, nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

-Det er den nøgne sandhed, siger Peter Magnussen, formand for akutudvalget i Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

-Vi kom aldrig i gang, for Lars Løkke Rasmussen stoppede os, siger Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.
Regioner og læger begyndte i 2006 et servicetjek af vagtlægeordningen.
I efteråret 2006 blev arbejdet sat op i tempo af sagen om daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K). Sagen handlede om, hvordan en vagtlæges afvisning nær havde kostet den akut hjertesyge minister livet.

Mediestormen satte tempo på en for-undersøgelse fra regioner og læger, der var klar i maj 2007. Den var ide-katalog for en planlagt stor undersøgelse, der skulle have været færdig inden udgangen af 2007.

Men et brev fra Løkke 24. august 2007 lagde arbejdet dødt. Ministeren mindede om, at regeringen, Danske Regioner og KL stod foran »et større analysearbejde om hele den almene praksis’ rolle i fremtidens sundhedsvæsen«.

Løkke foreslog, at et »servicetjek« af vagtlægerne skulle indgå i dette arbejde. »Jeg håber, at I kan tilslutte jer dette,« skrev Løkke, der ikke ønsker at kommentere sagen i dag.

Forslaget var ifølge læger og regioner reelt en stop-ordre. Siden har vagtlægeordningen været drivtømmer gennem først regeringens praksisudvalg og er nu på vej ind i det såkaldte »pre-hospitale udvalg«. Et udvalg, som har været på tegnebrædtet siden finanslovene 2008 og 2009. Men Sundhedsstyrelsen har til regioner og lægers frustration endnu ikke skrevet kommisorium for arbejdet.

- De ting, der kritiseres nu, er de samme, som blev kritiseret i 2006. Det har jeg det skidt med, for vi havde chancen dengang, siger Peter Magnussen.

Det er sagen om 1-årige Christians død, der har sparket debatten om vagtlægerne i gang.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her