Løkke skidt fra start

Åbent oprør mod statsministeren har givet ham en hård medfart, efter han overtog formandskabet for klimakonferencen fra Connie Hedegaard.

Løkke i et bekymret øjeblik under High Level åbningsceremonien i Bella Center i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En synligt presset og irriteret Lars Løkke Rasmussen (V) fik en lektion i FN-diplomati for åben skærm, da Brasilien, Indien og Kina førte an i et åbent oprør mod ham. Dermed kom den danske statsminister dårligt fra start i formandsstolen for FNs klimatopmøde COP15, som han overtog fra Connie Hedegaard i går klokken 12. Og efter den offentlige kølhaling fortsatte de kritiske lande med at obstruere forhandlingerne, der simpelthen gik i stå, og vigtige timer blev spildt.

Læs også: »Det er ikke for at klandre den danske regering, men ...«

»Vi frygter, at det danske formandskab ikke respekterer vores arbejde. De kan ikke bare fremlægge en ny tekst uden involvering af forhandlingsparterne,« lød det fra den brasilianske forhandlingsleder, som blandt andet fik opbakning fra Kina, Indien, Sydafrika og Sudan. I øvrigt præcist samme gruppe af lande, der i sidste uge var på krigsstien over for Lars Løkke Rasmussen, efter at et forhandlingspapir fra Statsministeriet var sevet ud til pressen.

»Vi tager det her yderst alvorligt. Vi burde holde os til vores mandat og ikke arbejde på en skjult dagsorden og trække ting udefra ned over hovedet på parterne her,« lød det i går fra lederen af den kinesiske delegation, som flere gange tog ordet.

»Det er på tide, at vi går videre,« sagde Lars Løkke Rasmussen blandt andet og forsøgte at lukke talerækken.

Men han måtte sande, at FN kører efter sine helt egne regler, og derfor kom den kritiske kineser tilbage til mikrofonen.

Efter tre kvarter lykkedes det endeligt at komme videre med mødets egentlige formål, nemlig en række taler af de fremmødte stats- og regeringsledere. Men Løkkes problemer fortsatte.

Lod vente på sig

Den omstridte danske kompromistekst, der først var bebudet til at blive lagt frem ved middagstid, lod vente på sig, og dermed kunne forhandlingerne ikke komme videre.

Skiftet af formand skyldes at den internationale etikette forskriver, at man skal forhandle med folk på sit eget niveau. Så når stats- og regeringslederne allerede var ankommet, var det naturligt, at Lars Løkke Rasmussen overtog formandskabet. Samtidig udnævnte han Connie Hedegaard til sin særlige repræsentant, der skulle fortsætte forhandlingerne med delegationerne, der dog skulle nedsætte et særligt forhandlingsforum for at få skub i processen. Netop nedsættelsen af dette forum lod vente på sig, og problemerne var ved redaktionens slutning stadig ikke løst.