Løkke sætter Hedegaard til at redde COP15

Opdateret kl. 13:53: Lars Løkke Rasmussen forsøger at redde stumperne af en klimaaftale ved at sætte Connie Hedegaard i spidsen for en ny arbejdsgruppe. Selv fortsætter han forhandlinger med statslederne.

Connie er tilbage i førertrøjen, når det gælder om at få en klimaaftale på plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at Danmark natten til torsdag måtte opgive at fremlægge et kompromisforslag til en klimaaftale, forsøger Lars Løkke Rasmussen nu at redde de sidste rester af den klimaaftale, som torsdag formiddag i Bella Center så meget fjern ud for deltagerne ved COP15.

Derfor indkaldte Lars Løkke Rasmussen torsdag middag til et ekstraordinært møde, hvor han annoncerede, at Connie Hedegaard vil blive sat i spidsen for en arbejdsgruppe, som skal forsøge at skaffe enighed om en tekst, som verdens statsledere fredag alle kan sige god for.

Imens vil Lars Løkke Rasmussen fortsætte de bilaterale forhandlinger med de øvrige statsledere, som allerede er kommet til byen, og det er dem, der kan levere de vigtigste dele af en eventuel aftale i København; nemlig penge og løfter om at skære i deres udledninger.

Tiden er ved at rinde ud

Connie Hedegaard, som indtil i går var formand for FN-klimatopmødet, er blevet sat i spidsen for gruppen, hvis mandat vil være at få afklaring på de emner, der endnu ikke er opnået enighed om. Gruppens deadline vil være kort - højst sandsynlig på et par timer.

- Jeg har indkaldt det her møde med kort varsel, fordi tiden er ved at rinde ud. Vi har brug for at komme i gang med arbejdet med det samme, sagde Lars Løkke Rasmussen indledningsvis ved mødet og fortsatte.

Læs også: Kyoto får nu topprioritet
Læs også: FN-klimachef: Forhandlingerne er på sporet

Han understreger, at han gerne vil have afklaring om den videre fremfærd på COP15.

Mistet to dyrebare dage

Efter møder med Kina og andre vil han gerne understrege, at udgangspunktet for de fortsatte forhandlinger vil være de to oprindelige tekster, arbejdsgrupperne forhandlede om. Man er altså nu tilbage til start.

- Vi har mistet to dyrebare dage, sagde en repræsentant for Sudan som respons på Lars Løkke Rasmussens nye forsøg på at redde forhandlingerne.

Trods forsikringer om at alle parter vil få feedback fra den nynedsatte arbejdsgruppe, var det alligevel en meget skeptisk reaktion fra talsmanden for G77 og Kina, Sudans Lumumba Stanislaus Di-Aping, der igen kritiserede Løkke og det danske lederskab.

Læs også: Følg slutspillet live

- Vi kræver, at vi kan få adgang og informationer og lov til medbestemmelse. Det er det, demokrati handler om, sagde Lumumba til Løkke og understregede, at de ikke ville gå med til nogen forhandling, som ikke tager udgangspunkt i sporet om Kyoto-protokollen.

Efter en tilkendegivelse fra Løkke om det, sagde Sudans Lumumba tak og meldte om tilfredshed. For nu.