Løkke i gabestok ved natlig topmødemaraton

Afslutningen på klimatopmødet i København er præget af rødglødende taler fra en lang række udviklingslande, der er både skuffede og vrede over mødets resultat.

Lars Løkke ved klimatopmødet Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gennemlever et sandt natligt mareridt i den absolutte slutfase på klimatopmødet i Bella Center.

Her udsættes den danske COP15-formand for hårde angreb fra en lang række udviklingslande, der er rasende over den sluttekst, som en mindre kreds af lande med USA og EU i spidsen er blevet enige om at fremlægge for resten af landene.

Mens klokken nærmer sig seks lørdag morgen, står landene i kø for at få luft for deres vrede og skuffelse over de ufrugtbare forhandlinger.

- Dette er en selvmordspagt for Afrika, siger Lumumba Stanislaus Di-Aping fra Sudan, som er talsmand for G77-gruppen, der tæller flere end 130 udviklingslande.

Også lande som Venezuela og Bolivia er rødglødende af raseri over den proces, som har ført til præsentationen af den ikke-bindende erklæring, der gerne skulle runde topmødet af.

- Det er et kup mod FN's charter, tordner Venezuelas repræsentant.

- Det er manglende respekt for demokrati, fastslår Bolivias forhandlingsleder med henvisning til, at Lars Løkke kun ville give landene en time til at gennemgå den nye tekst.

Den upopulære danske manøvre fik straks den lille østat Tuvalu til at trække det såkaldte "point of order"-kort i plenarsalen, hvilket har tvunget Lars Løkke til at fortsætte forhandlingerne.

Derfor sidder statsministeren nu på podiet og lader det ene slag efter det andet gå ind, mens de sørgelige stumper af et topmøde, der have muligheden for at blive historisk, ligger tilbage som klare beviser på en stor fiasko.

/ritzau/