Løkke freder USA og Kina

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og FNs generalsekretær Ban Ki-moon gør det klart, at der stadig er vigtige knaster, før verdens ledere kan underskrive en klimaaftale i København på fredag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN

Danmarks statsminister viger tilbage fra at øge det politiske pres på verdens to største klimasyndere.

Det stod klart i Bella Center i aftes, hvor Lars Løkke Rasmussen sammen med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, overtog ledelsen af FNs historiske klimatopmøde, som frem til og med fredag vil samle omkring 115 stats- og regeringschefer i Danmark.

Lars Løkke Rasmussen blev spurgt, om ikke USA og Kina bør øge deres bidrag til en global klimaaftale, men det spørgsmål gled Danmarks statsminister behændigt af på.

»Vi har brug for at få Kina om bord for at hive en ambitiøs aftale i land. Jeg talte med Wen Jiabao (Kinas premierminister, red.) så sent som i går. Det, der er brug for, er få omsat nationale beslutninger til en form for ambitiøs international aftale,« sagde statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen sagde videre, at der allerede her til aften vil der være 60 stats- og regeringsledere til stede i Bella Center. Når alle 115 verdensledere er ankommet, formentlig torsdag aften, vil næsten 90 procent af verdens samlede bruttonationalprodukt – og 80 pct. af de samlede udledninger af drivhusgasser – være politisk til stede i Danmarks hovedstad.

»Det viser, at der er en enestående politisk vilje til at gøre noget ved klimaforandringerne,« sagde FN-generalsekretæren Ban Ki-moon.
Han og Lars Løkke Rasmussen har arbejdet intensivt sammen i de seneste måneder, og de har blandt andet to haft ugentlige videokonferencer mellem København og FN-hovedkvarteret i New York eller andre steder, hvor Ban Ki-moon har opholdt sig.

Krav fra USA og Kina

Mens Lars Løkke Rasmussen gjorde det klart, at de næste 48 timer bliver meget afgørende, var forhandlingerne i Bella center i går fortsat præget af politisk skyttegravskrig.

USA kræver fortsat, at Kina forpligter sig en juridisk bindende aftale, og at verdens efterhånden største CO2-udleder lader døren stå åben for international kontrol af Kinas energieffektivitet – elementer som Pekingstyret modsætter sig.

På den anden side kræver kineserne, at USA påtager sig en større del af ansvaret for den globale opvarmning og – ikke mindst – forpligter sig til at finansiere en meget væsentlig del af klimahjælpen til fattige lande.

Mens Kina og USA ikke flytter sig over for hinanden, forløb det i går, at Japan er klar til at bidrage med tre mia. dollars om året i de kommende tre år til at hjælpe verdens fattigste lande med at tilpasse sig de globale klimaforandringer.

Lars Løkke Rasmussen takkede i øvrigt i går Connie Hedegaard for hendes store indsats under de internationale klimaforhandlinger i de seneste år. Og han gjorde det klart, at han og de øvrige stats- og regeringschefer i de kommende afgørende dage vil have hårdt brug for al den ekspertise, som Hedegaard og hendes ministerkolleger besidder på klimaområdet.