Lithium kan redde verden – og Bolivia

Alle bilproducenter taler i disse tider om at producere el-biler, og det eneste seriøse bud på et benzin-konkurrencedygtigt batteri består af lithium. Dette sjældne metal findes til overmål under Bolivias saltsø, Salar de Uyuni.

Saltsøen Salar de Uyuni er verdens største og dækket et område på 10.000 kvadratkilometer, svarende til Sjælland. Nedenunder den stenhårde og lysende hvide overflade ligger 5,4 mio. ton lithium og venter på at blive udvundet – det er halvdelen af jordens kendte tilbageværende reserver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birch, www.facetheclimate.org

Vi sidder i en Toyota Landcruiser, og den bevæger sig med godt 80 kilometer i timen ud i noget, der grangiveligt ligner ... ingenting. Horisonten flimrer voldsomt, og de stykker land, vi kan se mange kilometer længere fremme, ser ud som de svæver i fri luft.

Få minutter senere forsvinder illusionen – nogenlunde – da vi krydser fra jordsporet ind i selve Salar de Uyuni, verdens suverænt største saltsø. Her er fuldstændigt fladt og hvidt, så langt øjet rækker. Som var man landet på en anden planet.

Vi er her dog ikke kun for at måbe over dette overjordiske landskab. Firhjulstrækkeren foran os sætter farten op til 110 kilometer i timen og fræser ud over saltsletten med et helt præcist mål for øje: De første beviser på, at Bolivias regering i år har igangsat en pilotfabrik, der skal udvinde lithium, verdens letteste metal som ikke kun har udsigter til at kunne få milliarderne til at flyde ned Bolivias statskasse, men også kan spille en central rolle med hensyn til at redde planeten jorden fra CO2-udledningens uoverskuelige konsekvenser. Lithium er nemlig uundværlig for de batterier, der skal drive de elbiler, alle bilproducenter med respekt for sig selv i dag har på tegnebordet – med det for øje at afvikle de CO2-forurenende benzin- og dieselbiler.

For nedenunder den hårde saltflage, der dækker den 10.000 kvadratkilometer store saltsø, ligger intet mindre end 5,4 mio. ton lithium – eller hvad der svarer til halvdelen af jordens tilbageværende reserver –  og venter på at blive udvundet.

- Litihum er meget vigtigt for os – og for verden, har Bolivias mine- og metalminister Luis Alberto Echazú udtalt tidligere i år.

Nu skal den udvinding så bare sættes i gang, og derfor har Bolivias præsident Evo Morales afsat 6 mio. dollar til etablering af en pilotfabrik i saltsøens sydlige hjørne. Det er lederen af denne fabrik, der skal stå klar til januar næste år, som sidder i Landcruiser’en foran os. Han hedder Marcelo Castro, og er umådeligt stolt af at være en del af lithium-projektet.

De seneste måneder har journalister fra bl.a. USA, Frankrig, Japan, England og nu også Danmark fundet vej til denne ekstremt isolerede del af verden, og Castro, der ellers er en jævn arbejder med beskidte, sprukne hænder, er ikke bange for at skrue op for retorikken, når han forklarer hvorfor:

- Vi er i gang med at gøre noget godt for planeten – og lige nu har jeg ansvaret. Det er derfor, jeg er så populær.   

Læs flere historier på www.facetheclimate.org eller se videoen herunder: