»Lige præcis på dagen for Krystalnatten er det svært at tænke andet, end at det er koordineret«

Forsker fra Roskilde Universitet kalder lørdagens hærværk og chikane mod jøder for en »voldsom symbolik«. Han mener, at det ligner en koordineret indsats, selv om der endnu ikke er kommet noget frem fra efterforskningen.

Flere end 80 gravsten var malet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på gravpladsen, der ligger på Østre Kirkegård i Randers søndag den 10. november 2019. Væltede gravsten og gravsten overhældt med grøn maling var det syn, der mødte folk, som lørdag eftermiddag besøgte den jødiske gravplads i Randers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adskillige tilfælde af hærværk og chikane mod jøder fandt sted landet over i lørdags på årsdagen for Krystalnatten.

Eksempelvis blev 84 gravsten på en jødisk gravplads i Randers overmalet med grøn graffiti. Det har fået både statsminister Mette Frederiksen (S) og en række andre til at fordømme episoderne, som altså fandt sted på årsdagen for Krystalnatten, der er natten mellem 9. og 10. november 1938, hvor en lang række jødiske butikker og synagoger blev hærget.

Lige netop antallet af hændelser sammenholdt med datoen gør, at der kan være tale om en koordineret indsats, lyder det fra professor i global og transnational historie ved Roskilde Universitet Jakob Egholm Feldt:

»Det, jeg bider mærke i, er, at der er hændelser så mange forskellige steder i landet og også i Sverige. Lige præcis på dagen for Krystalnatten er det svært at tænke andet, end at det er koordineret,« siger han.

»Voldsom symbolik«

Han har blandt andet forsket i antisemitisme. Han understreger dog, at vi endnu ikke ved noget om, hvem der har gjort det, og hvad der ligger bag. Derfor er det spekulationer på nuværende tidspunkt.

»Men nogle skal jo have fundet frem til, at der bor en person fra Israel på en tilfældig gade i Silkeborg eller Skanderborg, og at der en gang har været jøder i Randers. Det lægger jeg til grund for at sige, at det er koordineret,« siger han.

Han fortæller, at det mest signifikante ved disse hændelser er, at så mange tilfælde sker på samme tid.

»Der er jævnligt overfald, overgreb og negative ytringer mod jøder i Danmark, men det mest chokerende er koordineringsgraden her,« siger Jakob Egholm Feldt, og tilføjer:

»Der er en voldsom symbolik i det, fordi det er en mindebegivenhed i det meste af Europa, og det signalerer de første for alvor systematiske overgreb mod jøderne i Nazityskland. At gøre det på den dag sender et meget kraftigt signal til jøderne og omverdenen om, at gerningsmændene enten forbinder sig til en form for Holocaust-benægtelse eller også siger de indirekte, at Krystalnatten var en god ting,« siger han:

»Det er selvfølgelig meget voldsomt og gør et stærkt indtryk på jøderne i Danmark.«

Sidste år blev der registreret 45 antisemitiske hændelser i Danmark, viser en rapport, som Det Jødiske Samfund i Danmark står bag. Det er en stigning siden 2017, hvor der blev registreret 30 af slagsen.