Lige før sommerferien: To millioner danskere risikerer at stå uden forsikring

Med sommerferien for døren kan det være en god idé at tjekke det »lille blå kort«. Lidt under halvdelen af landets cirka fire millioner blå EU-sygesikringskort udløber nemlig i 2019.

Halvdelen af de fire millioner blå EU-sygesikringskort udløber i år, og har man et ugyldigt med på ferie i EU-landene samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz og får brug for behandling, kan man ikke få dækket sine udgifter. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvis sommeren byder på en tur ud i det blå – eller til nogle af vores europæiske eller skandinaviske naboer – er det en god idé at tjekke, om det blå EU-sygesikringskort er udløbet. Eller snart udløber. Ifølge Udbetaling Danmark, som står for udstedelsen af kortene, udløber to millioner af de fire millioner blå EU-sygesikringskort, der er udstedt til danskere, nemlig i år.

Kortet sikrer, at man, hvis man rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, kan modtage sundhedsydelser på lige vilkår med lokale borgere.

Det betyder dog samtidig, at man som udgangspunkt kun er berettiget til ydelser, der dækkes af lokale sundhedsforsikringer. Så hvis du brækker benet i Spanien, skal du eksempelvis sikre dig, at du får behandling på et offentligt hospital for ikke at ende med en regning.

»Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i reglerne. Vi anbefaler også, at man tegner en privat rejseforsikring ved siden af. Det skyldes især, at det blå kort ikke dækker hjemtransport ved sygdom og død eller behandling hos private læger og hospitaler, som ikke er en del af landets offentlige sygesikring,« siger centerdirektør i Udbetaling Danmark Lise Schou Hansen.

Hjemrejse for over 100.000 kr.

Hos forsikringsselskabet Codan registrerede man i 2018 over 8.000 anmeldelser vedrørende rejseforsikringen. Heraf handlede 144 sager om dækning af rejseafbrydelse og hjemtransport, skriver selskabet i en pressemeddelelse. Her lægger skadedirektør Henrik Bundgaard særligt vægt på at tænke over hjemtransporterne, hvis uheldet er ude.

Det blå sygesikringskort dækker nemlig ikke turen tilbage til Danmark – en rejse, der let kan løbe op i over 100.000 kroner, lyder det fra skadedirektøren,.

Allerede i november begyndte Udbetaling Danmark at opfordre danskerne til at forny deres EU-sygesikringskort. Siden har omkring en halv million bestilt nye kort, lyder meldingen fra Lise Schou Hansen.

»Vi ved dog, at i alt to millioner kort udløber i 2019. Det betyder, at mange stadig mangler at forny deres kort,« siger hun.

Lise Schou Hansen understreger, at EU-sygesikringskort også kan bestilles efter udløbsdatoen.

»Derfor behøver man altså ikke haste, hvis man ikke skal rejse foreløbig. Og rejser man aldrig til EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, behøver man slet ikke et kort,« fastslår hun.

Leveringstiden på de blå kort, der bl.a. kan bestilles via borger.dk, er to-tre uger. Man modtager dog et midlertidigt kort i e-Boks straks efter bestillingen.

Er du i tvivl om, hvordan du er dækket på din feriedestination? Styrelsen for Patientsikkerhed har samlet et overblik her.