Læger: Lighed i sundhed er utopi

Sundhedsvæsenet tilbyder fri og lige adgang til behandling. Men i realiteten får socialt dårligt stillede danskere ifølge læge-rundspørge en dårligere behandling, end ressourcestærke patienter får.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om alle danskere har lige adgang til behandling, hersker der ifølge lægerne en dyb ulighed i borgernes udbytte af sundhedsvæsenet. Det viser en rundspørge til regionsrepræsentanter i Lægeforeningen foretaget af Berlingske Research.

Lægerne påpeger, at sundhedsvæsenet skal være bedre til at sikre ressourcesvage patienter en lige så god behandling, som veluddannede, ressourcestærke patienter får.

»Nogle patienter er mere vedholdende og kommunikerende og får derfor mere ud af systemet. Derfor skal lægerne være bedre til at kommunikere med deres patienter,« siger speciallæge Carl Johan Erichsen, formand for Lægeforeningens koordinationsforum på Sjælland.

»Folk med forskellige uddannelsesniveauer har ikke en forskellig adgang til systemet, men det kan godt være, at man får et forskelligt udbytte,« siger ledende overlæge Nils Lauge Johannesen, formand for Lægeforeningens koordinationsforum i Nordjylland.

Knud Juel, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, påpeger, at der både er en langt større sygelighed blandt samfundets svage grupper, og at deres adgang til lige behandling derfor er et afgørende punkt, hvis uligheden skal knækkes: »Lægerne skal lære ikke at lade sig snyde af de velformulerede, ressourcestærke patienter. Og så skal de blive bedre til at lytte efter, når de står over for de mindre velformulerede patienter,« siger han.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) erkender, at danskernes udbytte af sundhedsvæsenets ydelser fordeles skævt: »Ulighed i sundhed er ikke noget, som vi skal vænne os til eller ignorere. Vi skal tværtimod gøre en ekstra indsats på forebyggelsesområdet, så de socialt svageste ikke også har et dårligere helbred med færre gode leveår til følge,« siger han.

Efter sommerferien mødes et bredt sammensat ministerudvalg, der til efteråret barsler med en handlingsplan om forebyggelse, hvor et opgør med uligheden er en hjørnesten.Historien om Dennis