Læger får 200 opkald pr. vagt

Vagtlæger har så mange patienter, at det er på kanten af det forsvarlige, mener ekspert i patientsikkerhed.

Maria Andersen og Jimmi Knudsen mistede deres lille søn Christian på kun 14 måneder, fordi han havde slugt et batteri. Scanningsbilleder af Christian efter hans død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Retsmedicinsk Institut

Sjællandske og jyske vagtlæger har så travlt, at de balancerer på grænsen af, hvad der er en forsvarlig håndtering af patienter.

Det mener en af Danmarks førende eksperter i patientsikkerhed, Torben Mogensen, der er vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Mens en vagtlæge i Nordjylland kun svarer på opkald fra 38 patienter i gennemsnit, har en læge i Midtjylland ca. 100-110 opkald på en otte-timers vagt, viser regionens tal. På Sjælland er der endnu mere travlt. Der findes ingen opgørelse her, men to læger fra Region Sjælland oplyser, at de typisk får mellem 150 og 200 opkald på en travl vagt.

»For mig lyder tal over 100 helt vildt. Der er simpelthen en grænse for, hvor meget hjernen kan kapere, viser vores erfaring i den kliniske dagligdag,« siger Torben Mogensen.

Berlingske Søndag fortalte, hvordan den et-årige Christian døde efter at have været i kontakt med 11 læger, der alle overhørte, at han havde slugt et batteri. De praktiserende lægers formand, Michael Dupont, mener ikke, at 100 patienter er uansvarligt mange. Men hvis sjællandske vagtlæger derimod tager op til 200 opkald, kan det være problematisk:

»Det, håber jeg, er undtagelsen frem for reglen. Jo mere travlt, man har, desto mere stiger risikoen for fejl,« siger Dupont.

Tallene vækker bekymring hos Danske Patienter:

»Det levner ikke tid til at spørge målrettet til symptomer. Det vidner om en fejlrisiko allerede ved indgangen til sundhedsvæsnet, som kan være fatal,« siger formand Pia Christ­mas-Møller.

Udover stress er problemet med telefonkonsultationen, at selv erfarne læger kan komme til kort i vagttelefonen, mener Torben Mogensen. Antallet af kontakter til vagtlægen er steget støt de seneste år og ligger i dag på knap tre mio.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her.