Læger afviste dødsyg baby - og afviser fejl

11 læger havde sagen i hænderne før Christian på 14 måneder døde efter at have slugt et batteri. Men lægerne afviser at have begået fejl, for forældrene nævnte ikke batterier, siger sygehuset.

Foto: Linda Henriksen

Holbæk Sygehus afviser at have begået fejl i Christian-sagen, hvor flere læger gennem to uger ikke opdagede et minibatteri i halsen på den 14 måneder gamle Christian, som endte med at slå drengen ihjel.

Ifølge Christians forældre og bedsteforældre fortalte de flere vagtlæger samt personalet på Holbæk Sygehus, at de havde mistanke om, at Christian kunne have slugt et batteri, men lægerne afviste mistanken.

Christians forældre siger, at de på børneafdelingen på Holbæk Sygehus fortalte både en læge og en sygeplejerske, at de troede, deres søn var dårlig, fordi han havde slugt et batteri. Men det var ikke muligt, sagde lægen. Lægerne som tilså Christian, har ikke ønsket at udtale sig, fordi sagen nu kører i Patientklagenævnet. Men adm. overlæge på børneafdelingen Jan Færk afviser fejl:

Påstand mod påstand
»Det eneste, vi kan sige, er, at hvis forældrene havde oplyst om det her batteri over for os, så ville vi nok have handlet anderledes. Men det er det, de ikke har gjort. Jeg ved godt, at det er den påstand, vi står overfor, men der bliver det jo så påstand mod påstand,« siger han.

Jan Færk mener, at læger på afdelingen straks ville have reageret, hvis forældrene havde nævnt batteriet:

»Det er næsten ligegyldigt, hvad det er. Hvis der er noget, som sætter sig fast: en peanut, pinocciokugle, LEGO-klods eller andet, så vil man jo undersøge, hvor det har sat sig fast. Det gør man enten ved hjælp af en røntgenundersøgelse eller en kikkert-undersøgelse«.

Intet røntgenbillede
Ifølge forældrene bad de om et røntgenbillede, et ønske der blev afvist.

Så I tror simpelthen ikke på forældrene, når de siger, at de har sagt batteri?

»Jeg kan ikke sige andet end det, som står i journalen. At der er oplyst, at drengen har spist noget papir, og det er det. Det tager vi normalt ikke særligt alvorligt – at man spiser noget papir, sker der jo ikke noget ved.«

Kan der være sket en journalfejl?

»Ej, ikke lige med det. Det tror jeg ikke. Det kan jeg ikke forestille mig.«

 • Skriv: Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen?
 • Hvorfor er der så stor forskel på det, forældrene forklarer og det, I forklarer?

  »Hvad tror du selv?«

  Hvorfor skulle forældrene lyve om det her?

  »Det ved jeg heller ikke, om de gør. Men det er jo ikke ret sjovt at miste et barn, det er der ikke nogen, som synes er særligt sjovt. Så det vil man godt finde nogle forklaringer på. Det tror jeg er det, det handler om,« siger Jan Færk, som bakkes op af den øverste ledelse af sygehusene i Region Sjælland:

  »Det konkrete forløb kan jeg ikke udtale mig om, men jeg kan sige, at vi ikke nødvendigvis har samme opfattelse af forløbet, som forældrene har. Vi er selvfølgelig berørt af alle tilfælde, som har så alvorlige forløb, men vi kan ikke kommentere det, når der kører en undersøgelse hos embedslægerne. Så vi er lidt handicappede af det og kan derfor ikke svare på forældrenes opfattelse af tingene,« siger dr. med. Teis Andersen, vicedirektør for Region Sjællands Sygehus Nord.

  Christians bedsteforældre og forældre var også i kontakt med flere vagtlæger. Koordinerende vagtlæge i Region Sjælland Henning Orsholt har ingen kommentarer, så længe sagen er i Patientklagenævnet.

  Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her.