Lægeformand: »Vi er ikke gode nok til at lytte«

Sagen om Christian, der døde 14 måneder gammel, er rystende, mener de praktiserende lægers formand. Han erkender, at den livsvigtige kommunikation mellem læge og patient en gang imellem fejler.

Foto: Linda Henriksen / Privatfoto

Langt de fleste gange går det godt, når danskerne går til vagtlægen og fortæller om deres symptomer.

Men nogle gange går det galt. Helt galt.

Sagen om Christian, der døde blot 14 måneder gange efter at 11 læger havde haft muligheden for at spørge ind til hans symptomer – og dermed opdage det batteri, der havde sat sig fast i halsen på ham. Et batteri, der på to uger ætsede sig ud af hans spiserør, inden det ætsede hul på hovedpulsåren og drengen forblødte.

Patientklagenævnet behandler sagen, og formanden for Praktiserende Lægers Organisation, PLO, Michael Dupont, kender ikke sagen godt nok til at kommentere den i dens detaljer.

- Uanset hvad, så er det en sag om dårlig kommunikation mellem de involverede læger. Om der er tale om fejlskøn hos lægerne, det er op til Patientklagenævnet at afgøre. Men det er tydeligt, at man ikke har hørt på familien, for det endte jo i en tragedie, siger han.

God kommunikation er altafgørende
Ifølge lægeformanden står vagtlægerne - ligesom alle andre læger - over for en stor kommunikationsmæssig udfordring, hver gang de står over for en patient.

- Når patienterne fortæller deres historie, er der nogen der er gode til det, og andre, der ikke er. God kommunikation imellem lægen og patienten er altafgørende for, hvordan et forløb ender. Nogle patienter fremfører symptomer, som ikke bliver hørt. Noget tyder på, at vi skal være bedre til at lytte til alle patienter – og ikke kun de patienter, der er gode til at formulere sig, siger han.

Også advokaten for forældrene til 14 måneder gamle Christian Jim Andersen, Svend Raether, mener, at en årsag til familiens tragedie er, at lægerne simpelthen ikke tog moren og faren alvorligt og respekterede deres argumenter.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her.