Kvindelige soldater lever også livet farligt

De deltager i de farlige missioner, og derfor er det en tilfældighed, at den første kvindelige danske soldat først nu er dræbt i Afghanistan, vurderer ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske kvindesoldater udfører de samme risikofyldte opgaver som deres mandlige kolleger.

Derfor er det en tilfældighed, at den første kvindelige soldat først nu har mistet livet i kamp.

Sådan lyder vurderingen fra ph.d. ved Center for Militære Studier med speciale i Afghanistan Lars Bangert Struwe, efter at den 22-årige Sophia Bruun tirsdag blev dræbt af en vejsidebombe.

- Kvinderne er indsat i de hårdeste kampområder i Afghanistan, så det er en tilfældighed, at den første kvinde dør nu, siger Lars Bangert Struwe og fortsætter:

- De er udsendt på de samme missioner som mændene og løser de samme opgaver. Det er simpelthen et spørgsmål om tilfældighed, hvem der tager et køretøj på en given dag, og hvor de sidder i køretøjet, siger Afghanistan-eksperten.

Af de nuværende 750 danske soldater i Afghanistan er 35 kvinder. På den måde er der rundt regnet én kvindelig soldat for hver 20 danskere - et tal, der har været stabilt over de seneste tre soldaterhold i Afghanistan.

Sophia Bruun er nummer 32 i rækken af danske soldater, der har mistet livet i Afghanistan.

Det hører dog med til historien, at der var betydeligt færre kvinder på de første danske hold, der var udsendt til Afghanistan.

/ritzau/