Kopenhagen Fur: Ny risikovurdering må bane vejen for genoptagelse af minkavl

Statens Serum Institut anser sandsynligheden for, at der opstår en bekymrende virusvariant ved begrænset dansk minkavl for at være lav, og derfor bør vejen være banet for en genoptagelse af dansk minkavl, lyder det fra brancheforeningen: »Den angstprægede tilgang fra SSI må samfundet lægge bag sig.«

Beslutningen om at aflive alle mink og gøre erhvervet forbudt er en de mest omtalte beslutninger i dansk politik i nyere tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag eftermiddag afleverede Statens Serum Institut en rapport til Sundhedsministeriet, der kortlagde risikoen for folkesundheden ved genoptagelse af minkavlen i Danmark.

Rapporten konkluderer, at der er risiko for yderligere smitte ved at genindføre minkavl i Danmark, men at risikoen for folkesundheden i praksis er begrænset.

Rapporten tager dog forbehold for, at pandemien kan udvikle sig anderledes end antaget.

Den nye risikovurdering bør bane vejen for genoptagelsen af minkavl i Danmark, lyder det fra Kopenhagen Fur, der er et andelsselskab ejet af de danske minkavlere.

Det skriver brancheforeningen i en pressemeddelelse.

»Covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og med den nye risikovurdering må politikerne igen åbne for minkavl i Danmark. SSIs vurderinger af faren ved Cluster-5 mutationen var stærkt overdrevet, og hele den angstprægede tilgang fra SSI må samfundet lægge bag sig,« siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Det er dog et fåtal af de minkavlere, der i 2021 blev tvangslukkede, der har haft planer om at genoptage erhvervet.

Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen har 99 procent af danske minkavlere søgt om erstatning, fordi de ønsker at lukke deres avl af mink.

Kun 15 minkavlere har søgt den såkaldte dvalekompensation i ønsket om at fortsætte, hvis det blev muligt.

De minkavlere, der ønsker at starte deres erhverv op igen, har behov for støtte og opbakning, lyder det fra Kopenhagen Fur.

»De 15 avlere, som har modet og lysten til at starte igen, bør selvfølgelig ikke mødes med nye forhindringer. De har brug for opbakning,« siger Tage Pedersen.