Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tirsdag eftermiddag afleverede Statens Serum Institut en rapport til Sundhedsministeriet, der kortlagde risikoen for folkesundheden ved genoptagelse af minkavlen i Danmark.
Rapporten konkluderer, at der er risiko for yderligere smitte ved at genindføre minkavl i Danmark, men at risikoen for folkesundheden i praksis er begrænset.
Rapporten tager dog forbehold for, at pandemien kan udvikle sig anderledes end antaget.
Den nye risikovurdering bør bane vejen for genoptagelsen af minkavl i Danmark, lyder det fra Kopenhagen Fur, der er et andelsselskab ejet af de danske minkavlere.
Det skriver brancheforeningen i en pressemeddelelse.
»Covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og med den nye risikovurdering må politikerne igen åbne for minkavl i Danmark. SSIs vurderinger af faren ved Cluster-5 mutationen var stærkt overdrevet, og hele den angstprægede tilgang fra SSI må samfundet lægge bag sig,« siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.
Det er dog et fåtal af de minkavlere, der i 2021 blev tvangslukkede, der har haft planer om at genoptage erhvervet.
Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen har 99 procent af danske minkavlere søgt om erstatning, fordi de ønsker at lukke deres avl af mink.
Kun 15 minkavlere har søgt den såkaldte dvalekompensation i ønsket om at fortsætte, hvis det blev muligt.
De minkavlere, der ønsker at starte deres erhverv op igen, har behov for støtte og opbakning, lyder det fra Kopenhagen Fur.
»De 15 avlere, som har modet og lysten til at starte igen, bør selvfølgelig ikke mødes med nye forhindringer. De har brug for opbakning,« siger Tage Pedersen.