Konservative om en stærk blå blok: »Lars Løkkes projekt har ikke gjort det nemmere«

Lars Løkke Rasmussens politiske projekt bliver til et nyt politisk parti. De Konservative er spændt på at se, om den tidligere statsminister bringer noget nyt til bordet.

Skal statsministerposten vristes fra Mette Frederiksen, er der behov for en sund og stærk blå blok – og et nyt Lars Løkke-ledet parti kan komplicere forholdene, mener De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

At Lars Løkke Rasmussens stifter et nyt parti overrasker på ingen måde politisk ordfører for De Konservative Mette Abildgaard.

»Man behøver ikke være spåkone for at se, at det var den vej, det gik. At en dygtig og kompetent tidligere statsminister bygger noget op fra bunden, har jeg sådan set enorm respekt for,« siger hun.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen bekræftede lørdag aften i sin klumme i B.T., at han er i færd med at stifte et politisk midterparti.

Den tidligere statsminister forlod nytårsdag Venstre efter mere end 40 års medlemskab. Ikke længe efter oprettede Løkke Rasmussen det, han har kaldt et politisk netværk. »Det Politiske Mødested« har siden haft vokseværk med flere end 15.000 medlemmer ifølge Lars Løkke Rasmussen selv.

»Vi mener det alvorligt. Der kommer et NYT parti, der har ambition om at blive en fornuftig, pragmatisk og udogmatisk stemme i den politiske debat, der kan skabe fremdrift og forandringer i et krydsfelt mellem en ‘blå blok’, der martres af værdipolitikken og en ‘rød blok’, der hænger fast i et fortidigt syn på individ og stat,« skriver han i klummen.

Om der er plads til et nyt midterparti i dansk politik, vil De Konservatives politiske ordfører lade være op til vælgerne at afgøre.

»Jeg må da indrømme, at jeg ikke vågnede op i morges og tænkte, at hold da op, hvor trænger Danmark til endnu et nyt parti. Vi har rigtig mange i forvejen,« siger Mette Abildgaard.

Den politiske ordfører kan dog sagtens se De Konservative samarbejde med det kommende parti om at sænke erhvervsskatterne, hvilket Lars Løkke Rasmussen foreslår i sin klumme. Heri skriver han også, at man bør omlægge SU-ydelsen på kandidatuddannelser til lån.

»Det har De Konservative kæmpet for i mange år, så det er ikke så revolutionerende igen. Jeg er spændt på at se hans politiske projekt foldet ud. Først da kan vi for alvor se, om han bringer noget nyt til bordet,« siger Mette Abildgaard.

Håber på stram udlændingepolitik

Omvendt bekymrer det De Konservatives politiske ordfører, at Lars Løkke Rasmussen ikke vil føre en lige så stram udlændingepolitik, som da han var statsminister. Sammen med blandt andet De Konservative indførte han dengang det såkaldte paradigmeskift, der flyttede fokus fra integration til hjemsendelse.

»I nogle af de meldinger, Løkke er kommet med siden da, har han givet udtryk for,  at det, som vi mener er fast udlændingepolitik, bærer præg af symbolpolitik. Jeg kan frygte, at Lars Løkke kommer til at svække på den præmis, der ligger til grund for hele vores udlændinge- og asylsystem herhjemme,« siger Mette Abildgaard.

Samtidig kan Lars Løkke Rasmussens appel til mere samarbejde over midten opstille »et falsk billede« af, at dette samarbejde ikke findes i dag, mener Mette Abildgaard:

»Det synes jeg er forkert, for vi indgår konstant aftaler og forlig hen over midten. Vi har lige indgået et stort politiforlig, hvor vi i Konservative gik med i en aftale hen over midten. Lige om lidt skal vi forhandle en milliardaftale om infrastruktur, og der går vi også benhårdt efter at være med.«

Har ikke gjort det nemmere

For at genvinde regeringsmagten er der behov for en sund og stærk blå blok – og et nyt Lars Løkke-ledet parti kan komplicere dette, mener den konservative ordfører.

»Jeg tror ikke, Lars Løkkes projekt har gjort det nemmere, idet han ikke melder klart ud, om han er en del af blå blok,« siger Mette Abildgaard og tilføjer, at konsekvenserne er svære at vurdere så længe før et folketingsvalg.