København skal være CO2-neutral

Hovedstadens syv borgmestre er blevet enige om et ambitiøst mål: København vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad.

Foto: Henrik Pyndt Sørensen, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største kommune går nu for alvor til kamp mod klimaforandringerne.

Samtlige borgere, virksomheder og institutioner i Københavns Kommune skal inddrages i en ambitiøs vision om at gøre hele hovedstaden fuldstændig CO2-neutral fra 2025. Og allerede om seks år, fra 2015, skal København have reduceret sit udslip med 20 procent.

Som teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) formulerer det:

- Vi er den første hovedstad i verden med en plan for, hvordan vi bliver CO2-neutrale.

Visionen blev i går præsenteret af en sjældent enig borgmestergruppe med overborgmester Ritt Bjerregaard (S) i spidsen på et velbesøgt pressemøde på 23. etage af det endnu ikke færdigbyggede og meget klimavenlige hotel Crowne Plaza i Ørestad Syd.

Visionen inddrager næsten alle tænkelige aspekter af københavnerliv: Energiforsyning, nye vindmølleparker, banebrydende satsninger på grøn transport, energirenovering af bygninger, oprettelse af et klimavidencenter med fokus på massiv oplysning af børn og unge samt yderligere fokus på klimatilpasninger, så storbyen kan modstå fremtidens forventede stigende nedbør og havniveau.

Skal ikke koste borgerne
Overborgmesteren slår tilmed fast over for Berlingske Tidende, at det ikke er hensigten, at realiseringen af den ambitiøse klimaplan skal koste borgerne ekstra over skattebilletten.

- Det ligger i kortene, at det skal klares nogenlunde inden for de eksisterende rammer, siger Ritt Bjerregaard og slår fast, at de fleste investeringer vil komme retur i form af energibesparelser.

De syv borgmestre og deres embedsmænd har i første omgang formuleret 50 konkrete initiativer, som skal bane vejen mod verdens mest klimavenlige hovedstad.

Men de erkender også, at der venter en større bureaukratisk og politisk proces i de kommende måneder. Til sommer kommer planen således i offentlig høring, hvorefter den i en eller anden form ventes vedtaget i Borgerrepræsentationen inden den på alle måder gigantiske FN-klimakonference i Bella Center i december.

Borgmestrene indrømmer samstemmende, at kommunen ikke kan løfte den nærmest kolossale opgave alene. Der kræves derfor massiv opbakning fra bl.a. erhvervsliv, Folketinget og borgere for at realisere visionen.

Klimaminister bakker op om planen
Man erkender også, at der er mange springende punkter, herunder om der skal iværksættes yderligere tiltag for at begrænse bilismen i byen, f.eks. i form af nedlæggelse af endnu flere parkeringspladser.

Klimaminister Connie Hedegaard (K) giver imidlertid sin uforbeholdne opbakning til planen og siger:

- At København er i stand til at fremlægge en samlet og realistisk plan for, hvordan kommunen kan være CO2-neutral i 2025, er et forbillede for hovedstæder over hele verden. Jeg kan kun håbe, at også andre kommuner lader sig inspirere af Københavns eksempel.

Ifølge klimaplanen skal 75 procent af CO2-reduktionen hentes i energiforsyningen. Det bør bl.a. ske ved at omstille store dele af fjernvarmeproduktionen fra kul til biomasse samt ved en seksdobling af varmetilførslen fra hovedstadens undergrund, såkaldt geotermi.