Knap 4.000 engelsksprogede uddannelsespladser forsvinder: Det er problematisk

Dagens overblik: Berlingske giver dig et overblik over dagens vigtigste historier, som denne fredag indeholder historier om svær mobildækning og millioner af coronatest købt i hemmelighed.

Mange engelsksprogede uddannelsespladser forsvinder til sommer for at spare penge på SU til studerende fra EU-lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

På Berlingske håber vi, du har sovet godt og er klar til at nyde din fredag.

Inden vi går helt i gang med dagens overblik, får du dagens coronatal:

Hvorfor har mange podere minoritetsbaggrund?

En af Berlingskes hovedhistorier denne fredag handler om coronapodere.

Ansatte med anden etnisk baggrund end dansk er overrepræsenterede på de danske test- og vaccinationscentre.

Hos Copenhagen Medical, som er ansvarlig for Region Hovedstadens kviktestcentrer, anslår man, at cirka 70 procent af deres 7.000 ansatte har minoritetsbaggrund.

Berlingske har talt med tvillingebrødrene Ahmed og Moslem Aqil Mohsen, som er vagtansvarlige hos Copenhagen Medicals afdeling i Lyngby. For dem, er der en ret simpel forklaring på overrepræsentationen.

Det har Copenhagen Medicals HR-direktør, Ronnie Andersen, også. Selvom han understreger, at det kan skyldes flere ting.

»Den første uge ansatte vi 1.700 mennesker. Med to til tre minutters screeningssamtaler har vi ikke haft tid til forudantagelser om, hvem der ville passe godt til det her job. Hvis man er imødekommende, kan tale dansk og kan løse den praktiske opgave, så er man velkommen hos os,« fortæller han og pointerer, at virksomheden ikke har haft en målrettet integrationsindsats.

Det handler måske i virkeligheden mere om, hvad andre virksomheder gør forkert, end hvad Copenhagen Medical gør rigtigt.

Og det kan der være noget om. Der er fortsat en tendens til, at arbejdsgivere diskriminerer personer med anden etnisk baggrund end dansk i selve ansættelsesprocessen, fortæller Frederik Thuesen, seniorforsker hos VIVE.

Læs hele historien her:

49 x frihed

Fra coronapodere til en politisk analyse af den tungere slags. Nemlig en analyse af den liberale ideologi.

En ideologi, som de seneste to årtier har haft det svært, ifølge Berlingskes politiske analytiker, Bent Winther.

Analysen kommer på baggrund af, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har sat idédebatten løs i sit parti gennem en ny bog med 24 bud på liberalismen i det 21. århundrede.

Bogen »Liberale drømme og fristelser« udkommer denne fredag, og på Jakob Ellemann-Jensens foranledning har næstformanden for den liberale gruppe Alde i Europa-Parlamentet, Henrik Bach Mortensen, samlet 24 bud på liberalismen i det 21 århundrede. Han har dog ikke gjort det hele selv, da han har fået bud fra ligeså mange Venstre-folk.

Ordet frihed er uomgængeligt en vigtig del af liberalismen. Det gjorde Jakob Ellemann-Jensen da også klart, da han på Venstres landsmøde i oktober nævnte ordet »frihed« 49 gange i forskellige former.

Det er bare præcis, hvordan frihed er vigtigt, og hvordan det skal komme til udtryk, bogen prøver at finde svar på.

Det er ikke så nemt, som man skulle tro. Specielt, når Venstre-folk ikke kan blive enige om, hvorvidt overvågning betyder mere frihed.

Læs Bent Winthers analyse her:

Ingen mobildækning til tiden

Nu til en historie om mobildækning.

Berlingske kan i dag fortælle, at 150 ud af 212 områder i Danmark ikke når at få bedre mobildækning til tiden.

Årsagen er besværlig lovgivning, som spænder ben for, at nye mobilmaster kan blive sat op i de områder, som staten har udpeget som særligt udsatte og kræver, at teleselskaberne skal dække.

»Det er virkelig ærgerligt, at vi ikke kan få skabt den dækning i landdistrikterne, som der er stillet krav om politisk, og som der er behov for. God mobildækning er nødvendig for at skabe et Danmark i balance – for både borgere, erhvervsliv og det offentlige. Når der er så mange master, som vi ikke lykkes med at få etableret, skyldes det de mange restriktioner og begrænsninger, der er i planloven. Når udgangspunktet er, at man ikke må etablere master uden for bymæssig bebyggelse, så er det altså vanskeligt at sikre ordentlig dækning i landområderne,« siger Jakob Willer, der er direktør for telebranchens organisation Teleindustrien.

Løsningen skal vi finde med det samme, lyder det fra politikere, Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk. For om to år kan vi stå med samme problem igen.

Læs historien her:

Knapt 4.000 engelsksprogede studiepladser forsvinder

DR kan i dag fortælle, at omkring 4.000 engelsksprogede studiepladser vil forsvinde til sommer.

Det sker for at spare SU til studerende fra andre EU-lande.

Alene hos Via University College i Aarhus og Horsens bliver man nødt til at lukke 650 engelsksprogede uddannelsespladser, fortæller DR.

Det er et problem, mener Dansk Industri. De frygter, at det kan give betyde flere ubesatte job.

»Det er en dårlig aftale, fordi det hæmmer vores virksomheder i at få fat i udenlandske studerende, der er uddannet i Danmark. Vores medlemmer skriger i øjeblikket efter arbejdskraft, og det er en god mulighed at tage de udenlandske studerende, der er i landet, som kender det danske samfund og kan gå direkte ind på en dansk arbejdsplads,« siger Bjarke Lind, som er konstitueret chef for forskning, uddannelse og mangfoldighed i Dansk Industri.

Det er et bredt, politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Konservative og Liberal Alliance som står bag aftalen. Uddannelses- og forskningsminsteren har ikke tænkt sig at ændre på planerne om at skære ned på antallet af engelsksprogede uddannelser.

Læs DRs historie her:

Millioner af test købt i hemmelighed

Hos Politiken er man kommet videre med historien om Region Midtjylland og deres køb af 65 millioner coronakvikttest.

Mandag afslørede Politiken, at Region Midtjylland i løbet af 2021 har annulleret tre udbud og i stedet har valgt at købe mange millioner kviktest hos udvalgte leverandører. Til en værdi af to milliarder kroner. En række aktører i markedet vurderer, at staten har betalt en overpris på op mod en milliard kroner.

Justitsminister Nick Hækkerup (S), Styrelsen for Forsyningssikkerhed og indkøbscentralen Region Midtjylland har tidligere forsvaret indkøbene med, at man forsøgte at lave et udbud i december, som desværre blev annulleret.

På grund af omikrons voldsomme spredning i samfundet, blev man nødt til at købe otte gange flere hurtigtest, end udbuddet først lagde op til, lød forklaringen.

Politiken er dog kommet i besiddelse af et dokument fra Region Midtjyllands advokat Bech-Bruun til en anden aktør i markedet. Det viser, at forklaringen ikke holder. For imens Region Midtjylland offentliggjorde udbuddet af 8,2 millioner coronatest 1. december, havde de allerede placeret en ordre hos fire udvalgte firmaer på 8,9 millioner test, dagene inden.

Læs Politikens afslørende historie her:

Dagens navn

Dagens navn er Agnes og er opkaldt efter en kristen jomfru, som nægtede at gifte sig med sin hedenske bejler. Derfor blev hun sendt nøgen til et bordel, men Gud lod hendes hår vokse, så det kunne beskytte hendes krop.

Det skete i dag:

1977: Italien vedtager en af de mest liberale abortlove i Vesteuropa på trods af stor modstand fra Vatikanet og regeringspartiet, De Kristelige Demokrater.

1977: I USA er det Jimmy Carters første dag som præsident. Han giver amnesti til alle desertører fra Vietnamkrigen.

Det sker i dag

Erhverv: Forsikringsselskabet Topdanmark kommer med årsregnskab.

Politik: Minkkommissionen holder afhøringer. De har til opgave at afdække, hvad der skete i forløbet op til, under og efter minkavlerne fik beordret at aflive alle deres mink.

Indland: Der er premiere på Britney Spears forestillingen »Work Bitch« på teater Sort/Hvid.

Du må have en god fredag!

Rettet: I tidligere verison lød rubrikken: »Knapt 4000 uddannelser forsvinder«, det er forkert, da der er tale om uddannelsespladser. Rubrikken er derfor ændret til »Knapt 4000 engelsksprogede uddannelsespladser forsvinder«. Berlingske beklager fejlen.