Klimarådets formand: »Indgrebene vil påvirke stort set alle mennesker i det danske samfund«

Aftalen om en klimalov med reduktion af drivhusgasser på 70 procent vil blive udmøntet den kommende tid i et samarbejde mellem politikere og forskere. De første tiltag er allerede i gang.

Peter Møllgaard er Klimarådets formand og til daglig professor ved Maastrichts svar på CBS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Regeringen fik sent fredag aften aftalen om en klimalov i hus. Aftalen blev indgået af alle partier i Folketinget på nær Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Loven skal reducere det danske udslip af drivhusgasser med 70 procent frem til 2030 og kunne med klimaminister Dan Jørgensens ord være »den mest ambitiøse klimalov i verden«.

Den danske reduktion skal rent praktisk foregå i dialog mellem politikerne og Klimarådet med professor Peter Møllgaard i spidsen.

Aftalen om den ambitiøse klimalov blev præsenterer af klimaminister Dan Jørgensen fredag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix.

Klimarådet består af syv forskere fra hele landet og vil spille en stor rolle i den kommende tid som leverandør af konkrete ideer til planen:  Rådet vender mulighederne gennem de første måneder af 2020 og forventer de første tiltag klar allerede om et halvt års tid.

Indgrebene bliver ikke nødvendigvis dramatiske fra dag ét.

»Det er vigtigt, at vi får tænkt det ordentlig igennem,« siger Peter Møllgaard.

»Indgrebene vil påvirke stort set alle mennesker over hele det danske samfund. Men nogle af de første tiltag findes allerede på finansloven og kan gå i gang med næsten øjeblikkelig virkning.«

Elbiler og landbrug

Peter Møllgaard peger på, at finansloven har fokus på flere elbiler og en hurtigere udtagning af kulstofrige landbrugsjorder som eksempel på snarlige tiltag.

Klimarådet har også anbefalet en snarlig reformering af afgiftssystemet med fokus på CO2 og introduktionen af en passagerafgift på flyrejser.

Rådet vil ad åre præsentere politikerne for et katalog med langt flere ideer og kunne meget vel få brug for vidtrækkende virkemidler.

»Men vi vurderer konsekvenserne af det hele meget nøje. Så mere dramatiske tiltag bliver nok ikke realiseret lige med det første,« siger Peter Møllgaard.

Virker det så? Det kommer danskerne i praksis til at finde ud af før 2030: Klimarådet vil tjekke tallene hvert år og justere de anbefalede tiltag derefter – sådan at anbefalingerne ender så tæt på målet som muligt.