Klimafolk frifundet i "climategate"

De britiske klimaforskere, som fik hacket deres emails op til Klimatopmødet i København, forsøgte at undslå sig aktindsigt fra skeptikere, men de har ikke bevidst manipuleret data, fastslår komité.

Der er hård kritik af professor Phil Jones, som skulle have skabt en kultur, hvor universitetet stik imod reglerne om aktindsigt har undslået at udlevere rådata til klimaskeptikere, der ville gå universitets forskning efter i sømmene. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: "Climategate" er i virkeligheden mindre "climategate", end hvad verden i dag efter alt at dømme tror.

Det fastslår den videnskabelige komité under den britiske regering, som siden før FNs klimatopmøde i København har undersøgt den spektakulære sag om University of East Anglia, hvor forskerne fik hacket og offentliggjort over tusind interne emails.

I en mail pralede lederen af universitets klimaforskningsenhed, professor Phil Jones, blandt andet af at have brugt statistiske »tricks« for at udslette nedgange i den globale temperatur. Samme professor var i øvrigt så traumatiseret af skandalen, at han overvejede selvmord.

Men i den første officielle rapport om tyveriet af emailene, fastslår undersøgelseskomitéen under den britiske regering, at der uanset de opsigtsvækkende ordvalg i nogle af de mange emails ingen beviser er for en bevist manipulering af forskning, som skulle modsige videnskabens hovedsynspunkt om, at der sker en menneskeskabt global opvarmning.

LÆS OGSÅ: Klimaprofessor: Jeg ville begå selvmord

"Professor Jones og hans enheds videnskabelige renommé forbliver intakt", hedder det i rapporten fra undersøgelseskomitéen. "Vi har ikke fundet nogen grund til med denne uheldige episode at udfordre den videnskabelige konsensus".

Komitéen fandt heller ikke noget foruroligende i professor Phil Jones umiddelbart uheldige ordvalg i flere af de hackede mails. Professorens brug af ”tricks” og ”at skjule nedgangen” i temperaturen var ikke et forsøg på at skjule data, men derimod udtryk for at finde en ordentlig måde at behandle beviser på og at se bort fra fejlbelagt data, fastslår komitéen.

Komitéen er dog ude med hård kritik af Phil Jones og hans folk for at have skabt en kultur, hvor universitetet stik imod reglerne om aktindsigt har undslået at udlevere rådata til klimaskeptikere, der ville gå universitets forskning efter i sømmene.

Professor Jones har i mange år været set som en nøgleperson for den videnskab, der har fastslået, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Hans enhed har en enestående database, som viser, hvordan temperaturer har svinget igennem tusind af år.

Netop derfor har forskning fra Phil Jones og hans folk været afgørende i forhold til at opbygge den gigantiske sag om at bekæmpe global opvarmning. Det har dog også været fremme, at universitet i dag mangler en del af sine originale rådata, som blev smidt ud for omkring 20 år siden.