Klimaaftalen afhænger af det næste døgn

Lars Løkke Rasmussen forsøger i aften at få de 193 lande til at enes om vejen frem, så de kan drøfte indhold. De næste 24 timer er afgørende, siger FNs klimachef.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon(th), Bangladeshs premiereminister og statsminister Lars Løkke Rasmussen forud for en arbejdsfrokost med G77-gruppen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK GARTEN

To dage før afslutningen på klimatopmødet i Bella Center sidder repræsentanter for de 193 lande og forsøger at finde ud af, hvordan forhandlingerne skal fortsætte.

Det er proces, der snakkes om ved forhandlingsbordene, ikke stridspunkterne i den klimaaftale, som topmødet efter planen skal munde ud i.

Læs også: "Det er ikke for at klandre den danske regering, men ..."

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, som nu er blevet formand for topmødet, skal finde en model, der kan føre forhandlingerne frem mod det, det handler om - begrænsning af den globale udledning af CO2.

Løkkes proces skal være effektiv

- Processen er meget vigtig her. Det er 193 lande og tusindvis af embedsmænd, der skal være enige, siger FN's klimachef, Yvo de Boer, på et pressemøde.

- I øjeblikket prøver statsministeren at skabe en proces. Den skal være effektiv og gennemsigtig. Når det er på plads, kan der drøftes indhold, siger klimachefen, der dog virker til at tro på, at det kan lade sig gøre trods procesproblemerne:

Læs også: Oprør mod Løkke under klimatopmøde

- Jeg tror en succes er mulig, men de næste 24 timer er afgørende.
/ritzau/