Klimaaftale ventes på plads i eftermiddag

FNs klimatopmøde i København ventes i eftermiddag at vedtage verdens første globale klimaaftale. FN-chef roser verdens topledere for at tage ansvaret.

FNs klimachef, Yvo de Boer, roser verdens ledere i København efter udsigten til, at der vil blive indgået en global klimaaftale. Fold sammen
Læs mere

Europa, USA, Kina, Indien vil formentlig her i eftermiddag i Bella Center indgå en historisk politisk aftale om at redde jordklodens klima.

Det synes at stå klart, selvom alverdens lande natten igennem har været engagerede i omfattende og meget detaljerede forhandlinger om udledninger af drivhusgasser og om finansiering af klimahjælp til verdens fattigste lande.

Disse forhandlinger har fundet sted både i Bella Center og rundt om på førende hoteller i København.

- Verdens ledere er kommet her for at lede, og det er det, de gør, sagde FNs klimachef, Yvo de Boer i nat til nyhedsbureauet AP.

USAs præsident, Barack Obama, lander i disse minutter i Københavns lufthavn i Kastrup, og han vil sammen med Kinas premierminister, Wen Jiabao, Indiens premierminister, Manmohan Singh, og Sveriges statsminister, Frederik Reinfeldt, som er formand for EU, være dagens hovedpersoner i plenarsalen i Bella Center.

En kilde tæt på EUs ledelse siger her til morgen til Berlingske.dk, at EU endnu ikke er i nærheden af at spille sin trumf om at øge reduktionerne fra 20 pct. i 2020 til 30 procent.

Dette udspil ventes dog senere i dag. Og det vil uden tvivl udløse en meget positiv dynamik i forhandlingerne.

Aftalen bliver væsentligt mindre ambitiøs, end der har været lagt op til. Og den vil ifølge forlydender i Bella Center her til morgen først blive vedtaget endeligt som en internationalt bindende aftale ved FNs næste klimakonference, COP16, i Mexico i december næste år.

Connie Hedegaard, Danmarks klimakonferenceminister, sad sent i nat i komplicerede forhandlinger, hvor hun ved tre-tiden appellerede til de øvrige forhandlere, om ikke det var tid til at gå hjem og sove.