Klager over politiet vælter ind

Flere demonstranter føler, at de ikke er blevet behandlet ordentlig, da politiet i weekenden tilbageholdte mere end 1300 demonstranter i København.

Op mod 1300 demonstranter er blevet anholdt i løbet af weekenden. Her sidder en del af dem i "futtog" lige i begyndelsen af Amagerbrogade ved Chrismas Møllers Plads i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen

Retshjælpen RUSK, der yder gratis retshjælp for flere hundrede demonstranter i disse dage, har mere end almindeligt travlt i disse dage. Normalt sidder der 7 personer på kontoret på Nørrebro, men under klimatopmødet, har alle de frivillige i RUSK fået travlt.

Den gratisk retshjælps-kontor har modtaget langt over 600 henvendelser fra klima-demonstranter og ifølge Marc Jørgensen, der er en af de frivillige, der hjælper til i RUSK mener, at næsten halvdelen er klagesager mod politiet:

- Vi kan ikke sige det præcist endnu.Lige nu sidder alle herinde og har meget travlt, så vi har ikke noget samlet overblik endnu, siger han.

Urimelige forhold for de tilbageholdte

De mange klager går på, at de anholdte ikke er blevet oplyst om grundlaget for deres tilbageholdelse, at de sad på jorden i op til fire timer og den behandling, de har fået i det midlertidige klimafængsel, der ligger i Valby.

- Vi mener ikke, at betingelserne i politiloven er blevet overholdt under de mange anholdelser, der er fundet sted i weekenden,siger han og hentyder til, at mange demonstranter ikke har fået oplyst, hvorfor de blev tilbageholdt i timevis.

- Derudover er det ikke nogle rimelige forhold, demonstranterne er blevet udsat for under frihedsberøvelsen, siger han.

Marc Jørgensen mener også, at det midlertidige fængsel i Valby, der er opstillet i forbindelse med klimatopmødet, er uegnet som fængsel:

- Et er, at man bliver anholdt og frihedsberøvet, noget andet er, at man heller ikke bliver behandlet ordentlig under frihedsberøvelsen, siger Marc Jørgensen.

Peberspray generede uskyldige

Han nævner, at nogle har henvendt sig til retshjælpen, fordi de har fået peberspray i hovedet uden at have gjort noget:

- Politiet havde brugt peberspray mod nogle enkelte i fængslet, men det spreder sig jo i sådan en hal, og det er selvfølgelig gået ud over mange andre, end dem der forårsagede urolighederne, fordi demonstranterne bliver placeret så tæt sammen, og det er meget problematisk, siger han.

Den gratis retshjælp har derfor også besluttet at gå til domstolene med nogle af de mange sager, de har fået under klimatopmødet. Især de sager, der drejer sig om at demonstranter der ikke er blevet oplyst om, hvorfor de er blevet tilbageholdt:

- Vi vil indbringe et par af sagerne fra det her. Mange af dem er stort set identiske, så får vi en domsafgørelse til vores fordel, er jeg sikker på, at statsadvokaten også vil følge rettens afgørelse og så træffe en afgørelse ved domstolen, siger han.

Men politiet siger selv, at de har oplyst alle anholdte om, hvorfor de er tilbageholdt?

- Det er i hvert fald ikke den historie, vi hører. Der er rigtig mange, der kontakter os netop på grund af det.

Domstolene skal nu tage stilling til, hvor grænsen går for politiets brug af de såkaldte præventive frihedsberøvelser.

Det sker efter, at1.300 mennesker er blevet anholdt i løbet af weekenden under klima-demonstrationer.

Onsdag kan det meget vel gå løs igen, når klimaaktivister vil aktionere ved Bella Center og at forsøge at trænge ind til selve klimatopmødet.