Kinas rolle symbol på ny verdensorden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag den 18. december 2009

21:22: Analyse: Kinas rolle på COP15-mødet er et symbol på en ny verdensorden. Aldrig før har landet stået med så stor politisk magt. Det vil den store nation kunne bruge i fremtiden også. Det oplyser tv2news.

17:23: Håbet om en aftale ved COP15 er ikke særlig stort i øjeblikket. TV2 News fortæller, at hvad der tidligere blev kaldt Hopenhagen, nu går under navnet Brokenhagen.

17:20: Per Larsen fra politiet fortæller, at Bubber og de andre aktivister fra Greenpeaces aktion i går bliver sigtet for at medvirke til ulovlig indtrængen. Det skriver bt.dk. Bubber er dog ikke enig med Per Larsen: "Det ikke rigtigt, hvad Per Larsen siger. Jeg har intet med aktionen på Christiansborg at gøre. Jeg har fået papir på, at jeg ikke er sigtet for noget," siger Bubber til bt.dk.

16:53: De mange delegerede fra hele verden, der i denne uge har været i København, har oplevet det danske vejr fra den koldeside. Det har betydet en masse forkølelser, og samaritterne i Bella Center har oplevet mange udenlandske gæster, der har ønsket medicin for deres snottede næser. "Vi har haft rigtig mange henvendelser med forkølelse og ondt i halsen. Der er en kultur i mange lande, hvor man forventer at blive behandlet for den slags, men det gør vi jo ikke helt på samme måde herhjemme," siger Susanne Wammen, overlæge ved akutmedicinsk kommunikationscenter og leder af samaritterne i Bella Center.

16:36: I går hilste den kongelige familie på mange spændende gæster, da Dronningen var vært ved statsmiddagen på Christiansborg. Én gæst vakte dog særlig opsigt med sin store, røde løvemanke. Kvinden med det store hår er Chantal Biya, 38-årig førstedame fra Cameroun. Det skriver jp.dk. Førstedamen er kendt for sit flotte hår, som hun lufter, når hun er ude med sin mand, den 76-årige præsident Paul Biya, som Chantal blev gift med i 1994.

15.11: De mange politifolk fra hele landet, som har været en del af beredskabet i forbindelse med klimatopmødet i Bella Center, får ikke lov til at tage hjem i morgen som planlagt, oplyser DR. Chefpolitiinspektør Per Larsen understreger at politiet bliver, hvis topmødet skulle ende med at trække ud.

14.57: Antallet af syge og skadede til selve COP15 konferencen har overrasket COP15-beredskabet, skriver politiken.dk. Beredskabet havde forventet omkring 10-20 henvendelser fra konferencedeltagerne i Bella Centret om dag, men tallet er i stedet endt på 50-100 henvendelser.

14:51: Forleden kom Horesta, Hotel og Restaurationsbranchens organisation, med en pressemeddelelse om, at hvert andet hotelværelse i København har fået et miljømærke. Det har op til klimatopmødet været i brug til at tiltrække flere gæster. Nu kan Det Økologiske Råd ifølge Politiken afsløre, at de "grønne" hoteller bruger så meget energi, at de kun opnår den næstdårligsted miljø-standard - miljøklasse F. Der er kun få hoteller, der i praksis lever op til kravene i energiklasse A.

13.47: Prisen "Årets Fossil" er netop blevet uddelt. Vinderen af den tvivlsomme ære blev Canada. Det er NGO-sammenslutningen Climate Action Network der står bag prisen der netop blev uddelt i Øksnehallen i København. Prisen gives til "verdens værste klimaland".

12:50: Et rekordstort antal lande er i disse dage repræsenteret i København. De fleste europæiske lande har også deres stats- og regeringsledere med, men Italien, Schweiz og Ukraine er ikke med. Premierminister Silvio Berlusconi er i øjeblikket ved at komme sig efter han fik en kirkefigur smidt i hovedet for et par dage siden. Se den fulde liste over lande, der ikke har deres statsleder med her.

11:11: En tv-journalist styrtede i går ti meter ned fra en tv-bro i Bella Centrets store, åbne hal. Han ramte hårdt ned i et betonguld, og han blev straks kørt til behandling på Rigshospitalet. I dag er han blevet udskrevet, oplyser hans tv-hold til Politiken.dk.

10:59: Før Obama og de andre statsledere begyndte at ankomme til Danmark har politiet sammen med amerikanske Secret Service finkæmmet hele området omkring lufthavnen og motorvejene til og fra Kastrup og Bella Centret. F16-fly har overfløjet området for at filme for uregelmæssigheder. Politiet og Secret Service er også på plads i dag sammen med jægerkorpset, frømandskorpset, aktionsstyrken og antiterrorkorpset for at passe på Obama. Det fortæller TV2 News.

8.13: Imens Obama og de 159 andre statsledere lander i dag, vil resten af landet være ramt af snestorm. Det er mest i det sydlige Danmark specielt Lolland-Falster, der bliver ramt. Klimafolkene i Bella Centret undgår dog ikke kulde og sne under klimatopmødets sidste forhandlingsdag.

Torsdag den 17. december:

21:02: Dronningen Margrethe har fået FNs generalsekretær Ban Ki-Moon til bords ved den kongelige middag på Christisnaborg. Dermed slipper Hendes Majestæt for at have Zimbabwes brutale præsident, Robert Mugabe, ved sin side i hans egenskab af den længst regerende statsleder under middagen.

20:20: Tre aktivister fra Greenpeace er trængt gennem sikkerhedsforanstaltningerne på Christiansborg Slot, hvor kongefamilien og ledere fra verden er samlet til statsmiddag. Det lykkedes de to aktivister at nå helt ind Drabantsalen inde på slottet før de blev pågrrebet. Den ene aktivist, en mand, var i smoking. Den anden, en kvinde, i lang kjole.

19:48: De royale gæster og stats- og regeringslederne er begyndt at ankomme til Dronningens middag på Christiansborg Slot. Connie Hedegaard deltager ikke. Det oplyser tv2news.

18:47: Sammen med 100 statsledere kommer Zimbabwes præsident Robert Mugabe til middag hos Dronning Margrethe i aften. Det gør ligeledes Nyan Win fra militærdiktaturet Myanmar. Trods forhandlingernes langsommelighed ser det foreløbigtud til, at middagen bliver gennmført. Det skriver dr.dk

16:04: To tredjedele af de delgerede ved topmødet har valgt at få et TravelPass til den kollektive trafik- selvommange delegationerråder over limousiner og minibusser. Herudover bruger de fleste af de tusindvis af NGO'ere og andre fremmødte deltagere den kollektive trafik. "Det er naturligvis afgørende for gæsternes indtryk af Danmark, at busserne er miljøvenlige, behagelige og effektive. Faktisk har vi fået særdeles positive tilbagemeldinger fr gæsterne," siger Svend Olling fra Udenrigsministeriet.

14:35: Hvis forhandlingerne i Bella Centeret ikke tager til i fart, kan dronningens middag være i fare.
"Det hele afhænger af, hvordan forhandlingerne går. Man kan også tænke sig, at arrangementet gennemføres, men med et begrænset deltagerantal. Kongehuset vil ikke opfatte en eventuel aflysning som en fornærmelse. De ved godt, at stats- og regeringslederne er i landet for at indgå en aftale på vegne af klimaet, og at middagen i den forbindelse er et "social call"", siger kongehusekspert og forfatter til flere bøger om Kongehuset, Jon Bloch Skipper til BT.

13.58: Rekordmange hoteller er blevet lidt grønnere fra 2008 til 2009. Således har 51 pct. af alle hotelværelser i København fået papir på deres miljøvenlighed i 2009. I 2008 var tallet blot 8 pct, ifølge hotel og restaurationsbranchens organisation Horesta. Det drejer sig om hoteller, der har opnået et af de tre miljømærker, man som overnatningssted kan blive mærket med, nemlig turismens miljømærke Green Key, Svanemærket eller det europæiske miljømærke Blomsten. I København gælder det altså 5.988 værelser ud af hovedstadens i alt 11.838 hotelværelser.

13.53: Videnskabsministeriet har skåret en fjerdedel af strømforbruget. Hele 23 procent er der sparet, ved at ændre belysning, ventilationsanlæg, køleanlæg, pumper og lignende. Desuden er ministeriet gået over til at købe bærbare computere, når der skal anskaffes nye, i stedet for stationære computere, der bruger meget mere strøm.

13.44: Hizb ut-Tahrir i Danmark er også optaget af tidens klimadebat. De har netop udgivet hæftet "Miljøproblemet - Årsagerne & Islams Løsning". Her kommer de med deres bud på, hvordan klimaproblemerne kan løses. Hizb ut-Tahrir mener, at ifølge islam er de vestlige, kapitalistiske stater uegnede til at løse klimaproblemerne. De vestlige landes løsningsmodeller tjener kunindustriens interesser på bekostning af miljøet. Hele hæftet kan læses på Hizb ut-Tahrirs hjemmeside.

13.37:Konservativ Ungdom opfordrer i en pressemeddelelsejustitsminister Brian Mikkelsen (K) til at anholde Robert Mugabe. Han er i øjeblikket i Danmark for at repræsentere Zimbabwe i klimaforhandlingerne. Ungdomspartiet har kontaktet både Rigspolitichefen og Justitsministeriet i håb om, at Mugabe kan blive anholdt. Det er dog nokikke muligt, da Mugabe har immunitet ved sin deltagelse i topmødet.

13.22: Danskerne er stolte over at Danmark er vært for klimatopmødet. Hele 64 procent af danskerne har en positiv holdning til COP15. Tre fjerdedele af de adspurgt mener, at topmødet gavner Danmarks omdømme i udlandet. Det viser en meningsmåling som Capacent har foretaget for Wonderful Copenhagen.

13:07:Roskildekunstneren TheZinker har under klimatopmødet isoleret sig i sit Z-univers i selskab med Barack Obama. Sidstnævnte på toppen af en to ton stor isblok, som gradvist smelter, indtil stats- og regeringscheferne forhåbentlig fremkommer med en global klimaaftale den 18. december. Først derefter forlader TheZinker sit kolde og selvvalgte klimaeksil og påbegynder en kæmpeskulptur af alle de elementer, der indgår i den ti dage lange klimaseance.
Formålet med denne 'alternative' demonstration er efter sigende, at vise den globale nedsmeltning, der sker, imens eksperter og politikere bruger oceaner af ressourcer på at ride deres egne kæpheste i Bella Center.

12:50: Grønne danske virksomheder sælger bedre i udlandet end gennemsnittet, lyder konklusionen i ny undersøgelse. Bundlinjen er, at eksportevnen for de grønne virksomheder er steget de seneste 10 år med i alt 10 procentpoint, mens den gennemsnitlige eksportevne for danske virksomheder er uændret.
Det er især de grønne virksomheders teknologi- og videnstunge produkter, som udlandet vil have fat i, konkluderer undersøgelsen, som er den første af sin art. Forskerne har set på alle danske virksomheder gennem de sidste 15 år. Læs mere her.

Onsdag den 16. december:

15:49: I anledning af klimatopmødet slukkes lyset i København i aften mellem 19 og 20. Det skriver WWF, Verdensnaturfonden.

14:06: Studerende fra MIT universitetet i USA fremviste igår, på Københavns rådhus, en 'intelligent cykel'. Cyklen har på baghjulet installeret en lille motor der lades op både når man bremser samt træder rundt i pedalerne, og kan så slås til når modvinden eller bakken bliver lidt for skrap.
Udover at give lidt hjælp til cyklisten opsamler cyklen også informationer om f.eks luftkvalitet og luftforurening, der kan sendes videre til kommunen.

13:48: Ifølge politiken.dk er flere af aktivisterne set samle skrald sammeni området foran Bella Center

13.42: COP15 og julegaveindkøb giver passagerrekord i metroen i København. Det oplyser selskabet Metro A/S, der står for den daglige drift. I klimatopmødets første uge steg 1,3 millioner mennesker på Metrotogene. Det er over 350.000 mennesker mere end det gennemsnitlige tal for alle uger i 2009. Foreløbig er fredag den 11. december rekorddagen med over 225.000 passagerer i metroen. På normale hverdage i 2009 har der i gennemsnit været 160.000 passagerer. Dermed blev denne fredag den travleste dag i Metroen nogensinde.

 
13.36: COP15 er en af de største topmøder nogensinde. Med 119 deltagende stats- og regeringsledere til stede vil 89 procent af verdens BNP være repræsenteret. Det meddeler COP15 i dag på sin hjemmeside.

13:05: Betjente ved Bella Center er tilsyneladende blevet lækkersultne af morgenens og formiddagens strabadser, ihvertfald har de tilsyneladende lige fået leveret et stort parti basser.

11:30: Topmødet i Bella Center er nu det største møde målt på stats og regeringschefer der nogensinde er afholdt uden for New York.

Tirsdag den 15. december 2009:

18:08: Radioens pigekor sang "plant a tree" og skuespilleren Henning Jensen citerede Kierkegaard i Bella Centeret ved High Level-åbningsceremonien ved COP15-mødet i eftermiddag. Det oplyser tv2.news

17:55: FN's klimachef, Yve de Boer, har i dag påtaget sig skylden for de lange køer foran Bella Centeret. "Der er 46.000. der ønsker at være til stede, og kun plads til 15.000. Vi kunne vel have stopppet registreringen ved de 15.000, men vi ville registere så mange som muligt,"sagde han tidligere i dag. Det skriver tv2.dk

15:09: Hvad der til at starte med lignede klimatopmødets største kovending, viste sig at være en nøje gennemtænkt prank af en gruppe kendte aktivister der kalder sig selv 'The Yes Men'.
Et medlem af gruppen udgav sig på Twitter for at være den canadiske miljøminister Jim Prentice, og lovede at Canada ville reducere deres CO2 udledning med 40 procent inden 2020 samt bruge 13 milliarder dollars på at hjælpe u-lande i deres kamp mod klimaforandringerne, skriver The Globe. Gruppen havde ydermere lavet et falsk pressemøde hvor en ugandisk repræsentant takkede canadierne for deres ambitiøse mål.

13.14: Kronprisen har kastet sin kærlighed på plug-in hybridbilen Fisker Karma. I dag vil han besøge Hopenhagen på Rådhuspladsen klokken 16.15 og derefter køre til Bella Center i sin klimavenlige racer.

13.09: Klimatopmødet betyder travlhed for københavns Metro. Således benyttede 1.3 millioner passagere Metrotogene i klimatopmødets første uge. Det er over 350.000 tusinde flere passagere end en gennemsnitlig uge i 2009. Rekorden skyldes dog både klimatopmødet og julehandlen.
-Topmødet falder jo sammen med sæsontravlheden med juleindkøb og julefrokoster. Vi har forberedt os på at kunne håndtere denne øgede trafik. Der er ekstra personale i tog og på stationer, og vi har højtalerudkald og skiltning på både dansk og engelsk - siger Jesper Witt fra Metroselskabet

13:01

Hvis ikke man vidste bedre kunne man umiddelbart tro at den store menneskemængde foran Bella Center skulle til en af sommerens mange mange festivaler, og ifølge politiken.dk giver udenrigsministeriet FN skylden for de kaotiske tilstande med timelange køer og en lukket metrostation. Udenrigsministeriet har tilbudt at hjælpe FN med hurtigere at få folk igennem akkrediteringssystemet, men tilbuddet er blevet afslået af FN. Istedet prøver man nu at holde humøret oppe hos de ventende med gratis kaffe og te på statens regning.

12.42: Ved lørdagens demonstration blev der, Ifølge TDC, foretaget 31.869 mobilopkald og sendt 10.025 sms'er i TDC's mobilnet i området i og omkring Bella Center fra 17.00 til 18.00. Det svarer til en mellemstor dansk provinsby, men alligevel var TDC´s net ikke i nærheden af overbelastning.
- Demonstrationen i lørdags var den første store test af den mobilkapacitet, vi har opbygget i området i og omkring Bella Center. Trods de mange opkald og sms'er gik det gnidningsløst, og vi kan se, at kapaciteten på intet tidspunkt var presset, konstaterer Jess Julin Ibsen, netdirektør i TDC til EB.dk

12.30: Juletræet på Rådhuspladsen bliver oplyst af klimavenligt strøm, genereret kondicykler, som er opsat ved siden af træet. I aften klokken 18.30 vil et svendborgensisk amatør-fodboldhold, efter bedste evne, forsøge at levere hestekræfter nok til belysningen på byens juletræ. Svendborg FC. har meldt sig for at tage en tørn for julehyggen og klimaet, men forventer samtidig, at decembermotionen vil forbedre deres meget spinkle chance for overlevelse i DAI række A.

10:09: På trods af det store antal udenlandske gæster i forbindelse med klimatopmødet skal de københavnske prostituerede ikke regne med at få fint besøg. Jette Heindorf fra Kompetencecenter for Prostitution udtaler til DR: "Det er en myte, at der er flere mænd, der vil betale for sex, når der er topmøde i Københavne", og tilføjer "Muligvis er det noget medierne meget gerne vil skrive om, men de prostituerede vi snakker med siger, at det absolut ikke er noget de kan mærke, siger Jette Heindorf".