Kina vil hjælpe Danmark med klimaaftale

For første gang siger topledelsen i Kina, at den vil arbejde hen imod en global klimaaftale i København til næste år. Dermed har Danmark opnået et vigtigt resultat på den svære vej mod at samle verdens lande.

Anders Fogh Rasmussen og hans kinesiske kollega Wen Jiabao stillede pænt op for fotograferne under ceremonien i Beijing i går, hvor kineserne lod vide, at man vil lægge sig i selen for at få en klimaaftale i hus i København til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Parks/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina kommer til København til næste år med et klart mål om først at vende hjem, når der er indgået en international aftale om at bremse udledningen af drivhusgasser. Det står nu sort på hvidt i en aftale, som Danmark og Kina i går indgik i Beijing under statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) officielle besøg.

Det er den absolutte topledelse i Kina i skikkelse af præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao, der hermed lover at arbejde konstruktivt side om side med den danske regering ved det store FN-klimatopmøde i december 09, og den danske statsminister var meget begejstret over resultatet.

»Det er altså meget, meget, meget afgørende det her, for vi ved, at hvis vi ikke får Kina med, får vi heller ikke USA med, og derfor har vi selvfølgelig lagt meget vægt på, at få den aftale med Kina, og både præsidenten og premierministeren har nu givet tilsagn om at hjælpe Danmark med at få et resultat i København,« sagde Anders Fogh Rasmussen efter at have haft møder med præsidenten og premierministeren i Folkets Store Hal i Beijing.

Statsministeren lagde også vægt på, at de to toppolitikere under samtalerne havde været meget optagede af klimaspørgsmålet.

»De lægger meget vægt på, at vi kan få en aftale i København,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

  • GRAFIK: href="http://www.berlingske.dk/upload/webred/grafikker/2008/okt/Fronterne_i_klimakampen.jpg" target="_blank">Dette
    er en pdf fil

Stadig langt igen
Men selv om Kina, der er verdens største udleder af drivhusgasser, sender positive signaler, er der langt igen. For eksempel vil Kina under ingen omstændigheder være med, hvis ikke USA er med, og samtidig har kineserne stadig et krav om at byrden ved en klimaaftale skal være fair over for de fattigste lande. Kineserne påpeger også, at landet udleder langt mindre CO2 per indbygger end f.eks. USA.

»Dette tilsagn er ikke ensbetydende med, at vi får en aftale i København. Men det betyder, at Kina sætter sig til forhandlingsbordet og bliver der for at få en aftale, og det er første gang, at vi har sådan en forpligtelse,« sagde statsministeren, der også anerkender en del af de kinesiske argumenter.

Hvis der skal opnås en klimaaftale i København, er det nemlig helt afgørende, at de vestlige lande også anerkender, at de mindre udviklede lande har en legitim ret til at satse på økonomisk vækst for at hjælpe deres befolkninger ud af fattigdom. Den vækst skal så bare være baseret på klimavenlig teknologi, og det er de kinesiske ledere også lydhøre over for, fortalte statsministeren.

En del af nyt samarbejde
Aftalen om klimaet er en del af en større dansk-kinesisk, strategisk samarbejdsaftale, som faldt på plads under drøftelserne i går. En aftale der indeholder konkrete løfter om, at Danmark stiller 100 mio. kr. til rådighed til at investere i udviklingen af vedvarende energi, og at der bliver oprettet et dansk-kinesisk universitet i Beijing. Men aftalen giver også Danmark en særstatus i Kina, som ellers kun tilfalder store europæiske lande.

»Det er vigtigt at alle dele af det kinesiske system nu ved, at Danmark har en særlig status. Det kan intensivere vores samarbejde,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Aftalen betyder flere møder på topplan mellem kinesiske og danske ledere, og Anders Fogh havde tilmed en invitation med til præsident Hu Jintao fra Dronningen, der ønsker at se ham på officielt besøg i Danmark.

Herhjemme udtrykker oppositionen stor glæde over det kinesiske tilsagn. Aftalen kan nemlig samtidig være med til at sætte lidt mere skub i nogle af de europæiske lande. Ved det nyligt afholdte EU-topmøde meddelte flere europæiske lande, at man ønskede at neddrosle de ambitiøse klimaplaner som følge af den økonomiske afmatning i kølvandet på finanskrisen.

Vestager glad
»Det lyder selvfølgelig godt med hensyn til at opnå en politisk aftale,« siger den nye radikale klimaordfører Margrethe Vestager, som omvendt er bekymret for signalerne fra EU-landene ovenpå finanskrisen.

»Nu må europæerne feje for deres egen dør,« siger hun.

Socialdemokraternes klimaordfører, Kim Mortensen, ser nu nye muligheder for en stor aftale i København næste år.

»Det er positivt, og det er båret af, at kineserne nu også har fået øjnene op for den mulighed, at der er økonomi i energiteknologiudvikling. Så kan man håbe, at signalerne fra Kina også får Frankrig og Tyskland, som ryster på hånden i øjeblikket, frem på banen. På den måde er dette pres meget velkomment,« siger Kim Mortensen.