Kan han vippe Trump af pinden? Norsktalende kandidat stormer frem i meningsmålingerne

Den norsktalende politiker Pete Buttigieg er en mulig præsidentkandidat for Demokraterne i USA.

37-årige Pete Buttigieg adskiller sig fra de andre kandidater. Han kan tale otte forskellige sprog og kan blive den første homoseksuelle præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til præsidentvalget i 2020 kan norsktalende Pete Buttigieg ende med at blive kandidaten, der skal forsøge at skubbe Donald Trump ud af Det Hvide Hus.

Politikeren er gået fra at være ukendt til nu at storme frem i meningsmålingerne.

Ifølge Vox har han kun senator Bernie Sanders og den tidligere vicepræsident Joe Biden foran sig. I en af meningsmålingerne har Joe Biden 23 procent, mens Bernie Sanders har 16 og Pete Buttigieg 11. Og meget kan nå at ske frem til valget.

På flere områder adskiller den 37-årige politiker sig fra de andre kandidater. For eksempel mestrer han otte forskellige sprog. Ud over engelsk og norsk taler han fransk, spansk, maltesisk, italiensk, arabisk og dari.

Ifølge BBC har han lært norsk, fordi han insisterede på at læse bøger af den norske forfatter Erlend Loe på originalsproget.

Folk blev imponerede, da hans sprogkundskaber kom frem på Twitter. Det kan få betydning for ham i en valgkamp. Kun få amerikanere kan snakke et andet sprog end deres modersmål.

Kan blive den første homoseksuelle præsident

Foruden sprogkundskaberne adskiller den unge politiker sig ved at være homoseksuel og ved åbent at tale om det.

Han har tidligere fortalt, at han er religiøs, og at han mener, at det er Gud, der har gjort ham homoseksuel.

Udtalelsen har medført uenighed mellem Pete Buttigieg og den nuværende vicepræsident, Mike Pence. Vicepræsidenten har i et interview, hvor han blev spurgt ind til, om han også mener, at det var Gud, der gjorde Pete Buttigieg homoseksuel, sagt:

»Pete har sin overbevisning, jeg har min«.

Den 37-årige politiker er borgmester for byen South Bend i Indiana. Han har tidligere besøgt Danmark og brugt det danske samfund som inspiration.

»Én ting, der står klart omkring det danske samfund, er, at man har nogle grundlæggende forventninger, der gør folk friere i forhold til, hvad de kan forvente af sundhedsvæsnet, uddannelse eller endda nogle garantier omkring indkomst,« sagde han til Kongressen.com, kort før han lancerede sin nye bog.

Han mener, at det medfører, at et dansk barn statistisk set kan have nemmere ved at udleve den amerikanske drøm i Danmark end i dele af Amerika, og det er ifølge Kongressen.com noget, han vil ændre på.