Kæmpestor stigning i særlig kriminalitet: »Mange har måske set det i Olsen Bande-film«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Det kan være dyrt at tanke bilen, og det fører til en stigning i antallet af tyverier, oplyser politiet i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi omkring flygtede mødre fra Ukraine, der lige nu bliver forskelsbehandlet i danske kommuner. Og forskellen betyder flere tusinde kroner om måneden i ydelse. En »ny« type kriminalitet kan også være dyr for dem, det går ud over.

Derudover skal vi forbi Frederiksberg, hvor De Konservative vil jage københavnske bilister ud af kommunen. Det sker, efter at Københavns Kommune nær kommunegrænsen har planlagt et stort nybyggeri uden parkeringspladser.

Vi slutter af med at kigge på et drab af en russisk poet, der betyder mere for Putin og den russiske invasion, end man måske skulle tro.

Flere tusinde kroners forskel på hjælpen til ukrainske mødre i Danmark

Der er flere tusinde kroner til forskel på den ydelse, som flygtede ukrainske møder kan forvente at modtage i de danske kommuner.

I flere af landets største kommuner vurderes de ukrainske mødre ikke som eneforsørgere, såfremt de er gift, skriver Jyllands-Posten. Heller ikke selvom manden deltager i krigen i Ukraine.

Andre kommuner anser derimod de flygtede enlige mødre som eneforsørgere, og det betyder næsten 4.000 kroner mere om måneden i ydelse.

I dag modtager en enlig kvinde med børn således 12.456 kroner om måneden i ydelse, mens en tilsvarende gift person får 8.716 kroner

En rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget, viser, at København, Aalborg, Odense og Esbjerg ikke har betalt enlig-forsørgertillæg til gifte ukrainere.

Fordi vurderingen er så forskellig fra kommune til kommune, råber formanden for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg samt en professor ved Aarhus Universitet, nu op.

De mener ikke, at situationen er holdbar og ønsker politisk handling for at afklare spørgsmålet.

Du kan læse artiklen her hos Jyllands-Posten – Ikke online ved udgivelse.

På Frederiksberg vil De Konservative tage et opgør med københavnske bilister

De Konservative på Frederiksberg har fået nok af københavnske bilister. Derfor blander de sig nu i et nybyggeri ved kommunegrænsen i Københavns Kommune.

På Nuuks Plads skal der snart stå en 10.000 kvadratmeter stor bygning, mens Københavns Kommune ikke har sikret sig flere parkeringspladser.

De Konservative på Frederiksberg vil have Frederiksberg Kommune til at klage over beslutningen til Planklagenævnet. Kommunen mener, at det vil betyde, at endnu flere borgere fra Københavns Kommune vil besætte de eftertragtede parkeringspladser på Frederiksberg.

Og kommunen kan have en pointe.

Den seneste parkeringstælling fra i år på Frederiksberg viser, at 30 procent af bilerne i eksempelvis området omkring Vodroffsvej ikke er fra Frederiksberg, men er fra blandt andet Københavns Kommune.

En af grundene til det kan være, at der på Frederiksberg er gratis parkering i to timer, mens langt størstedelen af parkeringen i København kræver betaling.

Du kan læse mere om forslaget fra De Konservative her.

Kæmpestor stigning i særlig kriminalitet: »Mange har måske set det i Olsen Bande-film«

Stigende priser på det meste og især på energi har ført til en opblomstring af en form for tyveri, som Danmark normalt ikke ser i et omfang, som det har været tilfældet i år:

Det drejer sig om antallet af anmeldelser om tyverier af benzin og olie. Nordsjælland har oplevet en sand eksplosion i denne type tyveri i årets første 11 måneder. Det viser en aktindsigt, som TV 2 Lorry har fået fra Nordsjælland Politi.

I hele 2021 blev der i Nordsjællands Politikreds oprettet 18 sager om tyveri af benzin eller olie, mens der foreløbig har været 81 anmeldelser i 2022. Det svarer til en stigning på 350 procent.

»Det er en betydelig stigning i en type kriminalitet,« siger Janni Findorf, der er politikommissær og chef for indbrudssektionen ved Nordsjællands Politi, til TV 2 Lorry.

»Det er ikke noget, mange har hørt om før. Mange har måske set det i Olsen Bande-film, men det er ikke noget, der har fyldt for almindelige mennesker.«

Læs hele historien hos Lorry her.

»Udadreagerende og voldelig adfærd« fra patienter får hospital til at indføre drastiske sikkerhedstiltag

I en akutmodtagelsen på Nordsjællands Hospital har ansatte oplevet, at patienter og pårørende jævnligt har udvist »udadreagerende og voldelig adfærd«.

Derfor er de ansatte nu blevet påbudt at anvende særlige overfaldsalarmer, viser en rapport fra Arbejdstilsynet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Udover overfaldsalarmer er der nu også indført en skalsikring, der betyder, at medarbejderne hurtigt kan lukke hele afdelingen, hvis der skulle opstå voldelige situationer.

Alarm og sikring er blevet indført, efter at Arbejdstilsynet gav Nordsjællands Hospital et påbud i forbindelse med et tilsyn på akutmodtagelsen i august 2021.

Rapporten viser også, at over hver ottende ansatte havde været udsat for fysisk vold i det seneste år inden besøget.

Du kan læse mere den plagede akutmodtagelse her.

Putins poet er død – og han ved, hvor meget det betyder

En vigtig kvinde i Putins besættelse af Ukraine, Maria Pirogova, er død.

Hun havde mange talenter, der blandt andet tæller sanger, musiker, poet, journalist og skuespiller.

I krigen valgte hun at bruge alle sine talenter på Vladimir Putins besættelse af Ukraine.

Med sin stemme og sin pen var hun med til at skabe myten om Ruslands samhørighed med Ukraine.

Hun har af den grund også været hadet af Ukraine, og hun var på sanktionslisterne i USA, EU, Schweiz og Canada.

Ifølge de ukrainske myndigheder er hun blevet dræbt af et præcist missil i den russiskbesatte by Donetsk

Ukrainsk militær og ukrainske partisaner har i de seneste måneder anstrengt sig for at ramme russiske håndlangere som Maria Pirogova.

Du kan læse hele historien om Putins poet her.

Det sker i dag:

Kvartfinaler til VM i fodbold: Der tages i dag hul på kvartfinalerne ved VM i fodbold i Qatar. Først spiller Kroatien mod Brasilien klokken 16. Senere klokken 20 er det Holland og Argentinas tur til at finde ud, hvem der skal videre til semifinalerne.

Putin til økonomisk topmøde i Kirgisistan: Den russiske præsident, Vladimir Putin, deltager i Det Eurasiske Økonomiske Råd, der består af Rusland, Armenien, Belarus, Kasakhstan og Kirgisistan.

Nominerede til Cavlingprisen offentliggøres: De nominerede til dette års Cavlingpris bliver i dag offentliggjort. Det sker på Cavlingprisens Twitter i løbet af fredag formiddag/middag.

Ny regering? Vi ved endnu ikke, hvornår det sker – men når det sker, kan du regne med, at Berlingske dækker det intensivt!