Jihadister indblandet i formodet momssvindel for store millionbeløb

14 forretningsmænd har spillet centrale roller i et netværk bag formodet svindel for over 800 millioner kroner. To af dem er jihadister med forbindelse til Islamisk Stat og al-Qaeda.

Arkivfoto. Flere kilder placerer den ene af de to centrale jihadister i Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

En gruppe af syrienkrigere, jihadister og terrordømte har de seneste år været involveret i en række store sager om momssvindel.

Det viser en omfattende gennemgang af retsdokumenter og konkurser, som Dagbladet Informations undersøgende redaktion har foretaget sammen med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

I alt 14 forretningsmænd har haft centrale roller i et netværk, der tilsammen har oparbejdet en gæld til den danske statskasse på over 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat. Dertil kommer en ukendt gæld i millionklassen til hhv. den svenske og tyske stat.

To af mændene er jihadister med forbindelse til henholdsvis al-Qaeda og Islamisk Stat. De virksomheder, som de to jihadister personligt har spillet en aktiv og organiserende rolle i, er gået konkurs med mindst 97 mio. kr. i moms- og skattegæld og en gæld på mere end 66 mio. kr. til private kreditorer, viser en gennemgang af kuratorredegørelser. Derudover har en række syrienkrigere været indsat som stråmænd i firmaer, der er blevet anvendt til den formodede svindel.

Der er ingen konkrete beviser for pengeoverførsler til terrorgrupper. Men eksperter, der har gennemgået Informations og Finans’ kortlægning, frygter, at der kan være gået penge fra den formodede svindel til terrorfinansiering.

»Det er dobbelt alvorligt, hvis der både bliver svindlet, og pengene så også bliver brugt til at undergrave vores samfund,« siger Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet og ekspert i hvidvask.

Han bakkes op af professor med speciale i økonomisk kriminalitet og hvidvaskbekæmpelse ved Copenhagen Business School og London School of Economics, Tom Kirchmaier.

»Hvis pengene går til terror, så bliver de brugt til at ødelægge fundamentet for vores samfund. Jeg kan ikke bevise, at det er tilfældet her, men jeg har en slem mistanke om det,« siger Tom Kirchmaier.

Information og Finans har kortlagt flere afsluttede retssager og en enkelt verserende om formodet momssvindel fra de seneste år, samt konkurser i firmaer, hvor der har været samhandel eller for eksempel personsammenfald med de store sager.

Kortlægningen viser, at sagerne er indbyrdes forbundne, og at der tilsyneladende er tale om et netværk, der har samarbejdet på kryds og tværs om forskellige forretninger. Flere af de 14 forretningsmænd, som har haft centrale roller i netværket, har fået domme for momssvindel, og enkelte har verserende tiltaler.

Retsdokumenter viser, at der først og fremmest er tale om berigelseskriminalitet i de sager, hvor der er faldet dom. De penge, som myndighederne i forbindelse med efterforskningen har kunnet spore, er brugt til blandt andet luksusvarer, dyre biler og ejendomsinvesteringer. Men langt de fleste af pengene er sporløst forsvundet.

Flere kilder placerer den ene af de to centrale jihadister i Islamisk Stat. I et hidtil ukendt notat fra 2016, som Information og Finans har fået aktindsigt i, skriver bagmandspolitiet, at manden ifølge PET »med stor sandsynlighed« er »dræbt i Syrien som IS-kriger«. Information har valgt at anonymisere manden, da hans familie frygter for deres sikkerhed.

Den anden centralt placerede jihadist, Mohamed El-Mahdaoui, blev i 2017 fængslet i Spanien i en sag om terrorfinansiering.

Ingen af de to er dømt. Dele af netværket er blevet efterforsket og har været for retten som selvstændige sager, men der er også dele af netværket, der aldrig har været for retten.

Der er brug for, at myndighederne bliver bedre til at samarbejde for at forhindre denne type svindel, mener Tom Keatinge, der er leder af Center for Finansiel Kriminalitet og Sikkerhedsstudier i tænketanken The Royal United Services Institute (RUSI) i London. En del af problemet er, at det generelt ikke er faldet efterretningstjenesterne naturligt at involvere skattemyndighederne, når det kommer til terrorsager, mener han.

»Banditterne hænger særdeles godt sammen i deres netværk, og staten bliver nødt til at arbejde lige så godt sammen. Ellers opstår disse huller,« siger han.

Information og Finans har forelagt Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) detaljerede oplysninger om kortlægningen af det formodede kriminelle netværk og forbindelserne til jihadisterne. Politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK understreger i en skriftlig kommentar, at politiet ikke har mulighed for at kommentere spørgsmål om enkeltpersoner og enkelte selskaber.

»Men de metoder, som Finans og Information beskriver, er velkendte fra vores efterforskninger,« skriver han.

Om eksperternes bekymringer for at penge for millionsvindel i Danmark kan være gået til at finansiere terrorgrupper, svarer Thomas Anderskov Riis også generelt:

»Terrorfinansiering og omfattende momssvindel er dybt samfundsskadelige forbrydelser, som vi tager meget alvorligt og konstant forsøger at komme til livs.«

Han henviser til, at SØIK i forbindelse med efterforskninger, hvor der er mistanke om terrorfinansiering, samarbejder og videreformidler oplysninger til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

PET oplyser, at de ikke har nogen kommentarer.

Information og Finans har kontaktet de forretningsfolk, der indgår i netværket. De fleste har enten ikke reageret eller afviser at udtale sig, men to af forretningsmændene bekræfter på betingelse af anonymitet, at de handlede med de to jihadister, selv om de ikke selv var troende muslimer. Én forklarer, at de to jihadisters åbenlyse radikalisering gjorde ham bange for, at de ville blive opdaget af PET.