Jens Rohde i klar melding til Mette F.: »Hun kommer ikke til at bruge os som gulvklud«

De seneste måneder er spændingerne mellem Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet kun blevet større, hvor trusler og afvisninger hænger i luften. Men hvor stiller det dansk politiks klassiske kongemager-parti? Partiprofilen Jens Rohde forsøger at svare på spørgsmålet i Berlingskes podcast »90 mandater«.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Radikale Venstre står med en udfordring. Gang på gang har partiet stillet krav til Mette Frederiksen om et opgør med Dansk Folkeparti og udlændingepolitikken. Gang på gang har den socialdemokratiske formand gjort det klart, at målet er en rød etparti-regering, som ikke kommer til at lempe på udlændingeområdet. Og gang på gang har det rejst spørgsmålet:

Hvor stiller det Radikale Venstre i dansk politik?

Spørger man en af partiets profiler Jens Rohde, der er medlem af Europa-Parlamentet og folketingskandidat, kommer må svaret vente til danskerne har været i stemmeboksen. Men når det gælder Mette Frederiksens chancer som statsminister, slår han én ting fast.

»Hun kommer ikke til at bruge os som gulvklud,« siger Rohde.

I Berlingskes podcast »90 mandater« med vært Nynne Bjerre Christensen går den tidligere Venstre-mand ind i spørgsmålet om, hvilke udfordringer de Radikale står over for – ikke mindst når det gælder en potentielt rød regering.

Gennem valgkampen har de Radikale nemlig allerede stillet gentagne krav til Socialdemokratiet, hvis den klassiske kongemager skal pege på Mette Frederiksen i en eventuelt dronningerunde. Ser vi på de helt centrale stridspunkter, finder man et opgør med Dansk Folkeparti (DF) og den nuværende udlændinge og integrationspolitik. En pointe, som partileder Morten Østergaard tidligere har slået fast i større interview med Berlingske tidligere på måneden, hvor han han tog det såkaldte »paradigmeskifte« under kærlig behandling.

Kort sagt: Hvis ikke Socialdemokratiet løsnede på udlændingeområdet, ville partiet erklære mistillid.

Partiet kræver stadig et opgør med Dansk Folkeparti, fastholder Jens Rohde, som dog uddyber, at man i dag peger på Mette Frederiksen. Samtidig, forklarer han, er det dog »helt legitimt«, når den socialdemokratiske partiformand ser mod Kristian Thulesen Dahl. Der er bare en ting, man skal huske.

»Vi er ikke sat i verden for at gøre Mette Fredriksen statsminister. Vi er sat i verden for at føre radikal politik,« siger Rohde:

»Det er lidt underligt, at det skal gøres til vores ansvar, at Mette bliver statsminister. Mette må tage ansvaret for, at blive statsminister. Derfor synes jeg, at hun for længe siden skulle tage ledelsen af oppositionen.«

Hør mere om hvorfor og hvor de Radikale er endt i dansk politik i podcasten »90 Mandater« – en politisk podcast fra Berlingske, der giver nyheder, analyser og historiske tilbageblik under valgkampen. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.

Find flere afsnit af »90 Mandater« her.