»Jeg siger bare, at det er mærkeligt, at de ikke vil svare på spørgsmål«

Vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse Peter Wass fik et engangsvederlag på 85.000 kroner fire måneder efter, at han havde tilbudt sin chefs ægtemand en stilling, der ikke blev slået op. Men om der er en sammenhæng mellem de to sager, er ikke sikkert.

Vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse Peter Wass fik et engangsvederlag på 85.000 kroner fire månede efter, han havde tilbudt sin chefs ægtemand en stilling, der ikke blev slået op. Men om der er en sammenhæng mellem de to sager, er ikke sikkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et engangsvederlag på 85.000 kroner givet til Peter Wass, der er oberst og vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, kan se mistænkeligt ud.

Peter Wass fik de 85.000 kroner fire måneder efter, at han havde ansat sin chefs ægtemand i en attraktiv stilling, der ikke var slået op. Det viser en aktindsigt, som forsvarsmediet Olfi har søgt.

»Jeg sidder ikke og siger, at det er ulovligt eller pilråddent. Jeg siger bare, at det er mærkeligt, at de ikke vil svare på spørgsmål. For det styrker da på ingen måde åbenhed. eller troværdigheden på nogen som helst måde. Tværtimod,« siger journalist og redaktør for Olfi Peter Ernstved Rasmussen, der ikke har kunnet få en begrundelse fra Forsvarsministeriet for, hvorfor Peter Wass skulle have lige præcis 85.000 kroner.

Det er dog ikke usædvanligt at en vicedirektør i Forsvarsministeriet får et engangsvederlag. Ifølge Peter Ernstved Rasmussen modtager chefer, direktører og vicedirektører ikke betaling for overarbejde. Det er derfor almindelig procedure, at de ved året slutning for udbetalt et vederlag, der modsvarer den ekstra indsats i løbet af året. Ifølge Statens lønoverblik får en oberst i gennemsnit 66.420 kroner udbetalt i engangsvederlag om året.

Undersøgt af Kammeradvokaten

Sagen om Peter Wass, hans chef Forsvarsministeriets personaledirektør, Laila Reenberg, og hendes mand, Anders Friis, skabte omtale sidste år.

Her kom Laila Reenberg, under mistanke for at have fremmet sin mands, Anders Friis’, karriere, da han af Laila Reenbergs vicedirektør, Peter Wass, blev tilbudt den eftertragtede stilling som chef for flådens 2. Eskadre.

Men Kammeradvokaten undersøgte sagen og konkluderede, at Laila Reenberg ikke havde været inhabil eller havde overtrådt nogle regler i forhold til sin mands udnævnelse.

I forhold til engangsvederlaget på 85.000 kroner, som Peter Wass fik i december 2018, siger Peter Ernstved Rasmussen:

»Jeg kan ikke være sikker på, at der er en sammenhæng. Det siger jeg heller ikke. Jeg kan konstatere, at han får et engangsvederlag på 85.000 kroner. Det ligger cirka 20.000 kroner over, hvad oberster normalt får. Og hvis han har fået tildelt vederlag efter normale procedurer, så er det hans nærmeste chef og dermed Laila Reenberg, der har givet ham engangsvederlaget.«

Han mener, at en højere grad af åbenhed omkring sagen ville kunne mane en mistanke til jorden.

»Jeg kan ikke konkludere noget som helst. Men det er da klart, at der retter sig en mistanke om, at han har fået et ekstraordinært stort vederlag, fordi han har hjulpet med at få chefens ægtefælle ind i en supereftertragtet stilling. Forsvarsministeriet kunne jo bare svare, at det ikke er sådan det forholder sig. Men det gør de ikke,« siger Peter Ernstved Rasmussen.