Italien jubler: En af landets farligste forbrydere er endelig fundet og arresteret

38-årige Marco Di Lauro sad og spiste pasta i sin beskedne lejlighed i Napoli, da han helt udramatisk blev anholdt af politi og gendarmer.

Marco Di Lauro umiddelbart efter arrestationen lørdag. Foto: Salvatore Laporta, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Salvatore Laporta
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han var eftersøgt i Asien, Sydamerika og Europa. Han var ifølge myndighederne Italiens næstfarligste eftersøgte person efter den sicilianske mafiaboss Matteo Messina Denaro. Men da et massivt opbud af politi og gendarmer lørdag fandt og arresterede den 38-årige camorra-leder Marco Di Lauro, foregik det hele fuldstændig udramatisk.

Han opholdt sig i sin beskedne lejlighed i via Emilio Scaglione, der ligger i udkanten af den kriminalitetshærgede syditalienske storby Napoli. Hans kæreste var i gang med at gøre rent. Han selv sad og spiste en portion pasta med pistacienødder. Nogle italienske medier vil vide, at hans to katte også var til stede. Han gjorde ingen modstand, og politiet fandt ingen våben og kun få kontanter.

Ifølge bl.a. den italienske avis La Republicca begyndte folk på gaden i Napoli spontant at råbe »godt gået, godt gået!«, da det gik op for dem, hvem det var, der var blevet arresteret, og også både Italiens premierminister, Giuseppe Conte, og indenrigsminister, Matteo Salvini, udtrykte deres store tilfredshed med arrestationen af en mand, der har været eftersøgt og har været gået under jorden meget, meget længe - helt præcis siden en kæmpestor politiaktion, der fandt sted i Syditalien i 2004, og som er gået over i historien som »notte delle manette« (»håndjernenes nat«).

Dengang lykkedes det politi og gendarmer med assistance fra helikoptere at arrestere hele 52 personer med tilknytning eller formodet tilknytning til camorraen, der er betegnelsen for den del af den organiserede, klanbaserede italienske kriminalitet, der har rødder i Napoli-området.

Mario Di Lauro var helt konkret efterlyst for mindst fire mord og andre forbrydelser relateret til den klan, der holder til i Napoli-forstæderne Scampia og Secondigliano, og som engang blev ledet af hans far, Paolo di Lauro, også kaldet »Ciruzzo o’ milionario«.

Sidstnævnte har længe været sat ud af spillet, idet han tilbage i 2005 blev idømt 30 års fængsel for sin andel i en bandekrig om kontrol over narkotika og prostitution. Krigen, der er kendt som  »faida di Scampìa« - Scampia-fejden - kostede over 60 mennesker livet.

Klædt som kvinde på gaden

I marts 2012 troede politiet, at de rent faktisk havde spottet Di Lauro junior, men den unge mand, der blev arresteret, mens han sad og spiste på en fiskerestaurant, viste sig, trods ligheden, at være en anden. Derfor forblev Mario di Lauro på fri fod, og derfor havde han indtil lørdag mulighed for at dyrke den passion for hurtige biler, som han siges at have haft, og for at nyde de spadsereture, han ifølge nogle italienske medier fra tid til anden foretog, forklædt som kvinde og i selskab med andre kvinder.

I 2015 skal han have fået en plasticoperation, der ændrede hans udseende. Både i 2016 og 2017 lykkedes det ham med nød og næppe at flygte fra politiet.

At man nu endelig fandt frem til Mario Di Lauros overraskende beskedne opholdssted skal ifølge italienske medier have forbindelse til, at en kvinde, 33-årige Norina Mattuozzo, lørdag blev fundet dræbt i sine forældres hus. Hun var flyttet tilbage til sit barndomshjem, fordi det gik dårligt i forholdet til hendes mand, Salvatore Tamburrino, der har arbejdet for den nu anholdte camorra-boss.

Napolitansk politi har bekræftet, at der er en sammenhæng mellem arrestationen og den aktuelle forbrydelse, men er ikke gået i detaljer.