Internationale eksperter skal bedømme FNs klimapanel

FN vil lade eksperter bedømme klimapanelet IPCC, efter dets arbejde er blevet draget i tvivl. Det ændrer dog ikke ved, at panelets overordnede konklusioner er korrekte, og at de fortsat danner grundlaget for den politiske kamp mod global opvarmning, siger klimaminister Lykke Friis.

FN har set i øjnene, at klimapanelets fejl kan skade hele den internationale kamp for at begrænse menneskets skadelige indflydelse på kloden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN reagerer nu på den voksende og til tider voldsomme kritik af det internationale klimapanel IPCC, efter det er kommet frem, at IPCCs seneste rapport fra 2007 indeholder en række fejl og misforståelser.

Rapporten Fourth Assessment Report konkluderer bl.a., at klimaforandringer er menneskeskabte, og rapporten bliver brugt i den politiske argumentation for, at det er nødvendigt at reducere udslippet af drivhusgasser og indgå internationale klimaaftaler.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, erkender dog, at den 3.000 sider lange IPCC-rapport indeholder »en række mindre fejl«. Men han fastholder, at konklusionerne i rapporten ikke er draget i tvivl trods fejlene.

»Lad mig sig en ting helt klart. Truslen fra klimaforandringer er virkelig,« lyder det fra Ban Ki-moon.

Rapporten er bl.a. blevet kritiseret for at udelade oplysninger om andre årsager til global opvarmning end afbrænding af fossile brændstoffer, ligesom rapporten indeholder udokumenterede oplysninger om afsmeltningen af gletsjere i Himalayabjergene.

På den baggrund har FN bedt en sammenslutning af videnskabelige selskaber og akademier fra en række lande, det såkaldte InterAcademy Council (IAC), om at nedsætte en ekspertgruppe, der skal gå IPCCs arbejde efter i sømmene. Ekspertgruppen skal ifølge FN også være med til at forbedre IPCCs måde at udarbejde rapporter, hvoraf den næste bliver offentliggjort i 2014.

Kulegravning velkommen

En af de meget hårde kritikere af IPCC, EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF), »hilser enhver form for kulegravning velkommen«. Han ser meldingen fra Ban Ki-moon som et udtryk for, at FN »tager det alvorligt, at klimapanelet ikke har gjort sit arbejde godt nok«.

»Ellers ville FN ikke indlede en undersøgelse,« siger han:

»Jeg går selvfølgelig ud fra, at de eksperter, der skal stå for arbejdet, er uafhængige af såvel FN som IPCC. Det skal ikke bare ende med en hvidvaskning af IPCC.«

Morten Messerschmidt er så utilfreds med IPCC og den fjerde rapport i særdeleshed, at han har bedt Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) tage stilling til objektiviteten i IPCCs arbejde. UVVU er ifølge Morten Messerschmidt endnu ikke gået i gang med at behandle hans klage.

Rigtigt at reagere

Klimaminister Lykke Friis (V) kalder det »en rigtig beslutning« at reagere på kritikken og lade eksperter gennemgå IPCCs arbejde.

»Man kan ikke sætte spørgsmåltegn ved de overordnede konklusioner. De holder. Men man må konstatere, at når der opstår fejl, så handler det om at få dem rettet og samtidig få styrket kvalitetssikringen. Og det er altså det, man gør nu,« siger hun.

Hun afviser, at den nye undersøgelse drager FNs og IPCCs troværdighed i tvivl. Hun afviser også, at fejlene fra IPCC undergraver den politiske kamp mod klimaforandringerne, fordi den i høj grad er baseret på IPCC-rapporten fra 2007.

»Nej, som sagt er der ikke rokket ved de overordnede konklusioner,« fastslår hun.

Det betyder ifølge Lykke Friis, at IPCCs arbejde også vil udgøre det videnskabelige grundlag for det næste klimatopmøde i Mexico til december, samt topmødet året efter i Sydafrika.

»Der vil altid være risiko for fejl. De kan også opstå i forbindelse med fremtidige klimarapporter. Det vigtige er, at der bliver lyttet til kritikken af fejl,« siger hun.

Danmarks officielle kontaktperson til IPCC, specialkonsulent Povl Frich fra Energistyrelsen, hilser undersøgelsen velkommen og fastslår, at de i hans øjne mindre graverende fejl i panelets seneste rapport har vist, at der er enkelte fejl i proceduren især omkring anvendelsen af såkaldt grå litteratur eller ikke-videnskabelig litteratur.

IAC har endnu ikke besluttet, hvem der skal bedømme IPCC, men bedømmelsen skal være færdig 31. august i år.