Ingen plads til klimabøller i fængslerne

Regeringens nye uropakke mod ballademagere under klimatopmødet kan være virkningsløs, for der er slet ikke plads i fængslerne, hvis der kommer masseanholdelser, advarer Fængselsforbundet.

De anholdte her deltog i september i en klimademonstration mod kulkraftværket Amagerværket. Hvis politiet anholder mange demonstranter under klimatopmødet til december, vil der slet ikke være plads til dem i fængslerne, vurderer fængselsfunktionærerne. Fold sammen
Læs mere

Selv om regeringen med sin nye uropakke lægger op til at varetægtsfængsle demonstranter, som forhindrer politiets arbejde under klimatopmødet, kan det vise sig at være forgæves. Der er nemlig ikke plads i de danske fængsler, selv om det skulle komme til masseanholdelser. Sådan lyder advarslen fra Dansk Fængselsforbund, som reagerer, fordi fængslerne i øjeblikket er »fyldt til bristepunktet«.

»Der er ganske simpelt ikke plads til et stor rykind under klimatopmødet. Vi har hverken celler eller personale til at håndtere for eksempel 500 ekstra varetægtsfængslede,« siger formanden for Dansk Fængselsforbund, Kim Østerbye.

Uropakken har til formål at skabe ro under klimatopmødet. Den kan give aktivister, som forhindrer politiets arbejde, 40 dage direkte i varetægtsfængsel. Det kan for eksempel være, hvis aktivisterne lænker sig fast til hinanden på vejen, som det var tilfældet ved rydningen af Brorsons Kirke.

Hos Kriminalforsorgen, der driver fængslerne, erkender direktør William Rentzmann, at man kun har taget højde for, at der skal være plads i fængslerne til 150-200 klimabøller.

»Vi har ikke regnet med, at der for eksempel kunne komme 500 eller 800 varetægtsfængslede. Vi arbejder i øjeblikket på at finde ud af, hvad vi i så fald skal gøre. Det har vi ikke nogen løsning på nu. Det er ikke nemt,« siger William Rentzmann og fastslår også, at fængslerne er »fyldt op i øjeblikket«.

Midlertidige fængsler

Mens både politi og domstolene fik tilført flere hundrede millioner kroner ekstra i den netop indgåede finanslovsaftale, blev der ikke sat penge af til flere fængselspladser.

»Det er klart, at når man giver mange penge til politiet og domstolene, så skaber det øget pres på fængslerne. Det er en diskussion, vi skal have med politikerne,« siger William Rentzmann.

Kim Østerbye fra Fængselsforbundet kræver akut flere penge til flere fængselspladser.

»I første omgang til flere midlertidige fængselspladser, så vi kan håndtere klimatopmødet. På længere sigt er det også nødvendigt at bygge flere permanente celler,« siger han.

Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, er enig i, at det ikke bare er i forbindelse med klimatopmødet, at der er et stort problem med de overfyldte fængsler.

»Allerede nu er der en belægning på 100 procent i 22 fængsler, så problemet er stort, og det bliver selvfølgelig kun værre med klimatopmødet, eller hvis der kommer et stor rykind af fængslede på grund af bandekrigen,« siger Karen Hækkerup og erklærer sig klar til at afsætte »de nødvendige penge til det nødvendige antal fængselspladser.«

Dansk Folkepartis Peter Skaarup vil straks rette henvendelse til justitsminister Brian Mikkelsen (K) for at få sikkerhed for, at der vil blive skaffet tilstrækkeligt med fængselspladser, så politiet kan varetægtsfængsle dem, som der er behov for under klimatopmødet.

»Det er bestemt ikke betryggende, hvis der kommer voldelige demonstrationer under klimatopmødet, som betyder, at der ikke er plads til ballademagerne i fængslerne,« siger Skaarup.

Han vil først have en redegørelse fra justitsministeren, før han vil love permanent flere penge til fængslerne.