Ingen overraskelse i Kinas klimaudmelding

Kinesiske miljøorganisationer er ikke overraskede over gårsdagens udmelding. Men den forstærker beskeden om, at Kina tager miljøet alvorligt.

Arkivfoto. Kinas udmelding ved mødet med Anders Fogh Rasmussen onsdag er ikke overraskende for miljøorganisationer og NGO'er i Kina. De siger, at det store skridt blev taget allerede på Bali i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jianan Yu
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina vil arbejde frem mod en løsning på næste års klimatopmøde i København.

Det kunne præsident Hu Jintaos og premierminister Wen Jiabaos i går fortælle statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Men det er ikke noget, der kommer som en overraskelse for eksempelvis miljøorganisationer og NGO'er i Kina.

»Det er et positivt signal, men der er ikke tale om et skifte i Kinas miljøpolitik,« siger Wu Changming fra Climage Group, der er en international NGO, som har kontorer i for eksempel USA, England og Kina.

Wu Changming siger, at det store skifte kom sidste år i forbindelse med klimatopmødet på Bali i 2007, og da Kina sidste år udfærdigede landets første politik omkring klimaændringerne.

Derfor er der ikke noget nyt i, at de kinesiske ledere taler om miljøpolitik og klimaændringer. Og det er måske derfor, at gårsdagens udtalelser ikke fylder meget i de kinesiske medier.

»Det er ikke første gang, at præsident Hu Jintao taler om miljø i offentligheden,« siger Li Yan fra Greenpeace i Beijing.

»Når de kinesiske medier ikke omtaler det, så er det sikkert fordi det allerde har været så meget om det, og at der allerede har været så meget i medierne om miljø,« siger Li Yan.

Både Wu Changming og Li Yan er dog enige om, at det er en vigtig udmeldning, som Kinas politiske top kom med i går. Den forstærker beskeden om, at Kina er begyndt at tage miljøet alvorligt.