Indavl har ødelagt tomaters smag

Supermarkedernes tomater er mindre smagfulde end vilde, fordi de indeholder mindre arvemasse. Dansk professor kalder det resultatet af indavl, men er positiv overfor at udviklingen kan vendes.

Forskning i tomatsorter har klarlagt at dyrkede tomater smager af mindre end vilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Hvis du af og til står med følelsen af, at tomaterne du har købt i supermarkedet ikke smager af særlig meget, så kan du være helt rolig. Det er ikke dig, den er galt med. Forskning har nemlig vist, at smag og aroma er forsvundet fra en stor del af de tomatarter, som hver dag langes over disken.

Den manglende smag er resultatet af tomatavlernes fokus på udseende og holdbarhed fremfor smag. Professor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet Michael Broberg Palmgren kalder det et »resultat af indavl«. Ønsket om profit har altså resulteret i mindre smag.

DR skriver, at forskere fra blandt andet det amerikanske Boyce Thompsen Institute har kortlagt generne i hundredvis af tomatsorter, og resultatet af undersøgelsen viser, at der er større genvariation i de vilde tomater sammenlignet med dem, som findes i supermarkederne. Det gælder ikke kun i forhold til smag, men også sorternes modstandsdygtighed overfor plantesygdomme. Moderne sorter har nemlig mistet en del af den arvemasse, som ses hos vilde tomater.

Fra undersøgelsen fremhæver forskerne en særlig genvariant, TomLoxC, som er vigtig i forhold til smag i tomaterne. Forskerne fandt genet i 91 procent af de vilde tomater, mens det kun fremkom i syv procent af dyrkede sorter, man undersøgte. Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Nature.

Smagen kan komme tilbage

Men, det er måske  muligt at få smagen tilbage i den kødfulde grøntsag - som i virkeligheden faktisk er en frugt. Forskernes kortlægning af sorternes gener kan nemlig bruges til at fremelske smagfulde tomater i fremtiden.

Metoden er i teorien ganske simpel, for man skal »blot« krydse supermarkedernes tomater med de vilde arter, og det er her, forskernes katalog kommer ind i billedet. Her vil en tomatavler nemlig kunne slå op og finde en vild tomatsort med  »gode gener«, som man så kan krydse med sin egen mindre smagfulde sort.

»Vi ser allerede eksempler på, at når moderne sorter af tomater krydses tilbage med gamle sorter, kan en del af den gamle aroma komme tilbage«, siger Michael Broberg Palmgren.

Stressede tomatplanter

Carl-Otto Ottosen, professor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, er dog ikke sikker på, at forskerne har fundet løsningen mod kedelige tomater i TomLoxC genet. Genet giver muligvis aromastoffer, men ifølge ham er det ikke interessant, hvis smagen bare er sur og bitter.

Professoren forklarer også, at det heller ikke er nok, at genet er i tomaten - det skal aktiveres førend det for alvor bliver spændende. Og hvad skal der så til, før det sker? Stress. Eksempelvis i form af for lidt vand eller høj temperatur.

»Genet skal aktiveres. Og hvis det kun er aktivt, når planten er stresset, så er det ikke sikkert, at det bliver udtrykt i en produktion af tomater i et drivhus,« siger Carl-Otto Ottesen, der heller ikke er sikker på, at tomatavlerne overhovedet er interesserede i at udsætte deres planter for stress.

Han forklarer, at den hurtigste vej til smagfulde tomater er ved at plante sine egne - og så ellers være tålmodig. En tomat får nemlig mere smag, jo senere den høstes.