Ikke én region overholder garanti for patienters ventetid – selvom milliarder skulle øge tempoet

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Alle patienter har ret til at blive udredt på et offentligt hospital inden for 30 dage. Hvis der derefter er brug for behandling, har patienterne ret til at blive behandlet inden for 30 dage. Ingen af de fem regioner formår at overholde garantierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi først en tur forbi de danske sygehuse, hvor det viser sig, at ingen af regioner formår at overholde behandlings- og udregningsgarantierne, selvom milliardindsprøjtninger skulle mindske køen. Derudover skal vi se på en beretning fra det københavnske handelsliv, hvor de mindre forretninger risikerer at forsvinde fra Indre By.

Til slut ser vi på en gennemgang af interne nyhedsbreve fra Christiania, der viser, at christianitterne er ved at få nok af forråelsen på Pusher Street.

Det vender vi tilbage til.

Ventetiden på behandling stiger trods ekstra milliarder

Ingen af de fem regionerne overholder garantierne for behandling og udredning på maksimalt 30 dage, skriver Jyllands-Posten.

Det viser en analyse fra Lægeforeningen, der samtidig understreger, at ventetiden faktisk er steget fra 2021 til 2022, selvom der er tilført flere milliarder kroner til at afhjælpe problemet.

På trods af at de ekstra milliarder skulle få især sygeplejersker til at tage ekstravagter, venter patienter i hele landet længere tid end under coronapandemien.

I Region Syddanmark var den reelle ventetid før behandling i andet kvartal næsten dobbelt så lang som garantien foreskriver og lå i gennemsnit på 54 dage.

I gennemsnit oplever en fjerdedel af alle patienter at vente længere end 30 dage på at blive udredt.

Flere parter som Danske Region og Lægeforeningen peger på medarbejdermangel som den afgørende årsag til problemet. Fra december 2021 til maj 2022 var der 4.520 ledige sygeplejerskejob, som ikke kunne besættes.

Du kan læse artiklen her hos Jyllands-Posten.

Hver tredje teenager har været for fuld på cykel

Den udbredte cykelkultur i Danmark har måske den konsekvens, at en stor andel unge kører spirituskørsel på cykel.

Teenagere mellem 16 og 19 år er i en ny undersøgelse lavet af Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med analyseinstituttet Wilke blevet adspurgt om deres cykelvaner i forbindelse med alkoholindtag.

Her svarede 30 procent, at de mindst én gang i løbet af det seneste år har cyklet, hvor de på grund af alkohol har haft svært ved at styre den tohjulede, skriver Jyllands-Posten.

Det får blandt andet Traumecentret på Rigshospitalet til at slå alarm og understrege, at man risikerer at få svære skader, der i værste tilfælde kan koste livet.

Selvom problemet er udbredt, ønsker hverken Rådet for Sikker Trafik eller Cyklistforbundet lovgivning om promillekørsel på cykel.

Der er i Danmark ikke nogen promillegrænse for cyklister, men vurderer politiet, at kørslen er uforsvarlig, koster det en bøde på 1.500 kroner.

Du kan læse hele artiklen her hos Jyllands-Posten.

En bølge af brutal vold mod kvinder ryster Kina.

Flere eksempler på vold mod kvinder er kommet op til overfladen i Kina.

En lærer, der bliver forsøgt kvalt af sin mand, er blot det seneste, der nu chokerer verden.

Og Kina er et særtilfælde, når det gælder vold mod kvinder.

Selvom samfundet er meget mandsdomineret, er antallet af mænd, der tør stå ved, at de begår partnervold ret spektakulært.

Over halvdelen af i alt 1.000 adspurgte kinesiske mænd svarede i en FN-undersøgelse fra 2013, at de begik vold mod deres partner.

Det var også først i 2016, at partnervold blev ulovligt.

Men en forandring lurer måske. Der er i hvert fald kommet flere sprækker i det ellers ensartede samfund.

Du kan læse mere om kvindevold i Kina i artiklen fra Berlingske her.

Små butikker har det svært i København

Specialbutikker og småforretninger er på vej i glemmebogen i København, mens store beværtninger og kædebutikker overtager bybilledet.

Berlingske har taget temperaturen på det københavnske forretningsliv.

Den københavnske handelsstandsforening KBH – Commerce & Culture (KGC) estimerer, at der er omkring 17 tomme butikslokaler på Strøget, Købmagergade og Frederiksborggade.

Ifølge direktør Michael Gatten fra KGC er tallet i sig selv ikke alarmerende, men lagt til andre udfordringer viser det, at der er svære betingelser for mindre forretninger.

I oktober i år var der 42 konkurser blandt butikker i København, og derfor er julehandlen i år vigtigere end længe, hvis de nuværende forretninger skal overleve.

Du kan læse mere af beretningen fra det københavnske handelsliv her.

Christianitterne »er helt slidt op« af vold fra Pusher Street

Selvom Christiania og Pusher Street tiltrækker masser af turister og hashkøbere, er gaden blevet en pestilens for de christianitter, der bor området.

Det viser en gennemgang af fristadens nyhedsbrev, Ugespejlet, som Berlingske har gennemgået det seneste halve års udgaver af.

Her er der adskillige vidneberetninger fra beboere, der har oplevet voldelig og ødelæggende adfærd, der stammer fra Pusher Street.

Det er blandt andet trusler fra bandemedlemmer, hærværk og vold, som christianitter beskriver. Derudover beskriver en familie, at de »er helt slidt op« af oplevelserne, og at de forsøger at finde en anden bolig.

Ifølge Københavns Politi er Pusher Street blevet mere rå, og de har blandt andet opdaget, at mindreårige i stigende grad står i hashboderne.

Du kan læse gennemgangen her.

Det sker i dag:

Kronprinsesse Mary besøger Storbritannien: Den danske kronprinsesse Mary besøger mandag og tirsdag det britiske kongehus, hvor hun skal tilbringe tiden med dronninggemalinde Camilla.

Regeringsforhandlinger genoptages: Der er nu kun syv partier tilbage i forhandlingerne med kongelig undersøger Mette Frederiksen om en ny regering. Mandag fortsætter forhandlingerne på Marienborg.

De gode tilbud fortsætter på Cyber Monday: Mandagen efter black friday – Cyber Monday – er der i mange steder i verden samt i Danmark tradition for, at butikkerne vil fortsætte med at friste med gode tilbud.