Iagttagere: Kina mener klimakampen alvorligt

En københavneraftale om klodens klima fik et rygstød, da kineserne i går gav statsminister Anders Fogh Rasmussen et skriftligt tilsagn om at arbejde for et resultat. Iagttagere vurderer, at kineserne tager klimakampen meget seriøst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et skriftligt tilsagn til de danske værter for næste års klimatopmøde i København har kineserne understreget, at de mener klimakampen alvorligt. Papiret til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er et reelt vidnesbyrd om, at kineserne for alvor har meldt sig ind i klimakampen. Tilsagnet er et udtryk for det kinesiske kursskifte, som har indfundet sig det seneste års tid, mener iagttagere.

Professor Kjeld Erik Brødsgaard, der leder Asia Research Center på Handelshøjskolen (CBS) er ikke i tvivl om, at tilsagnet fra kineserne er alvorligt ment.

»Når statsministeren har fået et skriftligt tilsagn, så vil kineserne seriøst arbejde på at leve op til det. Og at løftet kommer fra allerhøjeste niveau, giver det en særlig betydning,« siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Klar interesse i aftale

Han mener, at kineserne har indset, at de har en klar interesse i en klimaaftale.

»Kineserne kan jo godt se, at den økonomiske vækst har miljømæssige konsekvenser. Derfor har de også indført en strategi for bæredygtig udvikling. Tilsagnet om at arbejde for en global klimaaftale falder derfor godt i tråd med den langsigtede kinesiske miljøpolitik,« siger Kjeld Erik Brødsgaard.

Lederen af klimaarbejdet i Verdensnaturfondens danske kontor, John Nordbo mener ligefrem, at kineserne er ved at træde ind på scenen som en af de mest progressive aktører, når det gælder om at få en aftale i hus, der kan erstatte den Kyotoprotokollen fra 1997.

»Kina har helt klart skiftet kurs. Tidligere stod de på hælene og var meget tillukkede. Men allerede ved klimamødet på Bali i december viste kineserne vilje til at opnå resultater. Det er mit indtryk, at kineserne er stærkt seriøse og lige nu endog er længere fremme i skoene end EU, der tøver med at spille ambitiøst ud,« siger John Nordbo.

EU har gummiarm

Han vurderer, at det kinesiske kursskifte sammen med en ny præsident i Det Hvide Hus kan løse op for den fastlåste situation, at USA kun vil være med, hvis kineserne vil og omvendt. Netop den knude, som har været opfattet som den måske største hindring for en global aftale i København.

»Lige nu ser det ud til, at EU har fået gummiarm, mens kineserne rykker, og USA måske gør det senere med en ny klimapolitik under en kommende præsident Obama,« siger John Nordbo.

Klimatalsmand i Greenpeace Norden, Tarjei Haaland, er knap så opløftet.

»I den nuværende situation er der brug for alle de positive tiltag, der kan støves op. Og hvis Fogh har fået en tilkendegivelse fra kineserne, er der grund til at glæde sig over det. Men jeg er altså ikke ved at falde ned af stolen, Der er jo ingen, der siger, at de ikke vil arbejde for en aftale,« siger Tarjei Haaland.