I dag begynder efterårsferien, og rejserestriktionerne normaliseres – dette skal du være opmærksom på

Nogle af de sidste tilbageværende coronarestriktioner udfases i dag. Hvilken betydning vil det få for din rejse? Der er især et område, man skal være opmærksom på – Berlingske har samlet et overblik.

Med en ny aftale normaliserede regeringen og Folketingets partier i tirsdags rejsevejledningerne. Det betyder, at nogle af de sidste tilbageværende coronarestriktioner udfases. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normaliseringen af rejserestriktionerne træder i kraft, netop som skoleeleverne kan gå på efterårsferie.

Det sker, efter at regeringen og Folketingets partier tirsdag blev enige om at normalisere og forenkle rejsereglerne, fordi langt størstedelen af befolkningen nu er færdigvaccineret. Altså udgør covid-19 dermed en markant mindre sundhedsrisiko mod samfundet.

»Med aftalen normaliseres rejsevejledningerne, så coronasituationen i udlandet som udgangspunkt ikke længere afspejles i Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Det er et logisk skridt hen imod normaliteten, hvor rejsevejledningerne afspejler sikkerhedssituationen i udlandet – og ikke corona,« skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Normaliseringen af rejserestriktionerne vil få betydning for de danskere, der ønsker at rejse udenlands i efterårsferien.

  • Udenrigsministeriet rejsevejledninger normaliseres, så de ikke længere farves efter covid-19-smitte i et land, men efter sikkerhedsfaktorer for den rejsende som terror, krig, uro med videre.
  • Mange lande har fortsat covid-19-restriktioner. Derfor skal den rejsende danske turist fremover forholde sig til sikkerhedsniveauet i rejsevejledningerne og rejsemålets indrejseregler på ambassadernes covid-19-hjemmesider.
  • Ikkevaccinerede rejsende vil på Coronasmitte.dk kunne læse om de restriktioner, der gælder efter hjemkomst til Danmark i forhold til test- og isolationskrav. Ikkevaccinerede skal derudover være særligt opmærksomme på, at flere lande fortsat ikke tillader indrejse, medmindre man er vaccineret.

I aftalen har regeringen og Folketingets partier også besluttet at normalisere indrejsereglerne. Det sker dog først fra 25. november. Det vil betyde følgende:

  • I EU- og Schengenområdet vil personer, der er færdigvaccinerede, tidligere smittede og personer, som har en negativ test, fremover kunne rejse ind i Danmark uden restriktioner. For øvrige vil der gælde et krav om, at de skal testes senest 24 timer efter indrejse til Danmark. Kravet vil også gælde personer med dansk statsborgerskab eller med fast bopæl i Danmark, når de indrejser til Danmark.
  • For hele verden fjernes kravet om anerkendelsesværdigt formål og kravet om test forud for indrejse.
  • Politiets covid-19-relaterede grænsekontrol ophører.
  • Færdigvaccinerede fra OECD-lande, lande fra EUs positivliste, som Danmark har åbnet for, og lande, der løbende tilknyttes EUs coronapasordning, kan indrejse i Danmark uden krav om test og isolation.
  • For ikkevaccinerede, der indrejser fra lande fra EUs positivliste, som Danmark har åbnet for, kræves der test efter indrejse.
  • Indrejsende fra øvrige lande vil skulle testes og gå i isolation efter indrejse.
  • For krydstogtturisme vil der gælde krav om coronapas før ombordstigning samt krav om test før landgang i Danmark, såfremt der udbryder smitte om bord på skibet.

Opmærksomhed på forsikring

Når rejsevejledningerne nu bliver normaliseret, vil det højst sandsynligt også betyde, at rejseforsikringen ikke længere tager ekstra coronaforbehold, som man tidligere har set.

»Nu har Udenrigsministeriet fjernet corona fra rejsevejledningerne – og derfor har vi heller ikke længere forbehold for corona i vores dækning,« siger Thomas Klærke, direktør for pris- og produktudvikling i Tryg til TV 2.

Rejseforsikringer vil dog som hovedregel stadig dække, hvis man rejser på ferie til et land, som ændrer sine coronarestriktioner, mens man er på ferie. Sådan et »uheld« vil normalvis blive dækket af afbestillingsforsikringen. Det fortæller privatdirektør i Topdanmark, Carsten Elmose til TV 2.

Turisters rejseforsikringer gælder dog ikke i situationer, hvor et lands restriktioner var indført, da man bestilte rejsen. Derfor skal danskerne selv være opmærksomme på, hvilke restriktioner der er gældende i de pågældende lande. Det kan man gøre gennem landenes ambassader.