»Hvis en pilot flyver mere end 10 timer, øges risikoen for fejl. Det er helt det samme i sundhedsvæsenet«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

 
Sygehusene udskyder ikke akutte og planlagte behandlinger i Danmark. Også Tyskland melder om pres på landets egne sygehuse. Video: Ritzau/CNN. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God søndag morgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

I dag skal det handle om hospitalsmedarbejdere, som ikke er blevet boostet, prisstigninger i sommerhusområder, en stævning af Danmarks efterretningsvæsen og en stigning i indlæggelser blandt børn.

Vanen tro begynder vi imidlertid med at runde coronasituationen, som den netop nu tager sig ud her til lands, og i den forbindelse bør det nævnes, at lørdag var syvende dag i træk, at over 4.000 nye personer blev testet positive for coronavirus ved pcr-test.

Du kan også vælge at lytte til morgenoverblikket:

Fejlagtigt terrordømt agent stævner FE pg PET

Vi begynder i Berlingske, som i dag kan fortælle, at 32-årige Ahmed Samsams tålmodighed er sluppet op, og at han nu har besluttet at stævne FE og PET.

Ahmed Samsam blev af Danmarks efterretningsvæsen sendt på missioner i Syrien for at rapportere hjem om jihadister, som var rejst fra Danmark.

Alligevel overlod PET og FE Ahmed Samsam til sin egen skæbne, da de spanske politimyndigheder i 2017 fængslede ham for på selvsamme rejser at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Derfor sidder han i dag fængslet - stadig stemplet som et medlem af verdens mest berygtede terrorbevægelse.

»De (efterretningstjenesterne, red.) skal anerkende, at han afsoner en straf, han ikke burde afsone,« siger Samsams advokat, Erbil Kaya.

Læs historien her.

Markant flere børn indlægges akut

Vi haster videre til Jyllands-Postens forsidehistorie denne søndag, som beretter om en voldsom stigning i antallet af børn, der indlægges akut på landets sygehuse.

Regionerne har således registreret mellem 22 procent og 63. procent flere små patienter på børneakutmodtagelserne og børneafdelingerne, skriver mediet, og det har i kombination med flere andre ting - personalemangel og corona for eksempel - øget presset på sygehusenes akutte afdelinger.

Det bekymrer Selskabet for Akutmedicin.

»Vi står i en situation, der kan gå hen at blive et problem for patientsikkerheden. Der er masser af videnskabelige undersøgelser, som viser, at patientsikkerheden falder, når der er for mange patienter i forhold til det personale, som skal tage sig af dem, ligesom det er dokumenteret, at stress og pres øger risikoen for at miste overblikket og dermed lave fejl,« siger Henrik Ømark, som er selskabets formand:

»Hvis en pilot flyver mere end 10 timer, øges risikoen for fejl. Det er helt det samme i sundhedsvæsenet.«

​Hospitalsvæsenet mangler tredje stik

I dag kan Berlingske også fortælle, at mange læger, sygeplejersker og sosu-assistenter på landets hospitaler stadig mangler at få det tredje vaccinestik mod coronavirus.

Det, som også bliver kaldt »boosterskudet«.

Det er bekymrende, mener blandt andre Lungeforeningen, som repræsenterer nogle af de patienter, der risikerer at blive alvorligt syge, hvis de smittes med coronavirus.

Ikke mindst nu, hvor flere hospitaler har problemer med coronaudbrud, hvor patienter og personale smitter hinanden.

Læs historien her.

Sommerhusenes himmelflugt

Vi husker formentlig alle, hvordan hjemsendte danskere har shoppet sommerhuse det seneste år, blandt andet i mangel på rejsemuligheder til sydens sol.

Og selvom sommerhuskøberne på det seneste har lettet foden fra speederen, og det ikke længere går helt så stærkt som indtil nu, har købelysten medført massive prisstigninger i mange sommerhuskommuner.

Berlingske Business og Povl Dengsøe har lavet et overblik over stigningerne i listeform, og i et område er sommerhusene for eksempel steget med 76 procent.

Læs mere her.

Det sker i dag:

  • Den årlige »Julemærkemarch« samler i dag ind til driften af landets fem julemærkehjem. Marchen holdes flere steder landet over og er på enten fem eller 10 kilometer.
  • Håndbold VM for kvinder fortsætter, og i dag skal blandt andre svenskerne og nordmændene i kamp.
  • Pave Frans besøger den græske ø Lesbos. Her skal han blandt andet besøge en flygtningelejr.